StoryEditor

VOP spustil sériovú výrobu raketometov

23.05.2005, 00:00
Vojenský opravárenský podnik odovzdal slovenskej armáde prvý sériový kus modernizovaného raketometu RM-70 Modulár. Raketomet je výsledkom spoločného slovensko-nemeckého vývoja, pričom v histórii slovenského obranného priemyslu ide o prvý medzinárodný projekt.
Vojenský opravárenský podnik (VOP) odovzdal slovenskej armáde prvý sériový kus modernizovaného raketometu RM-70 Modulár. Raketomet je výsledkom spoločného slovensko-nemeckého vývoja, pričom v histórii obranného priemyslu SR ide o prvý medzinárodný projekt. Ten predpokladá, že VOP do roku 2007 vyrobí 26 týchto raketometov a k nim 13 logistických vozidiel približne za 1,4 miliardy korún. Potvrdil to zástupca ministerstva obrany Ivan Chyla. Dodal, že armáda potrebuje zmodernizovať tieto zbraňové systémy, aby sa ako člen NATO mohla zúčastňovať na jeho misiách.
Na vývoji raketometu sa podieľali svetový výrobca špeciálnej techniky, nemecká firma Diehl BGT Defence, ďalej Konštrukta Defence, Vojenský technický a skúšobný ústav Záhorie a spoločnosť Panoba. Výrobu raketometov Diehl BGT Defence zadal prešovskému štátnemu podniku na základe výberového konania. Podľa zástupcu nemeckej firmy Silvestera Lochmanna jedným z dôvodov bola schopnosť podniku spracúvať ťažké kovové materiály a zaobchádzať s nimi. "O raketomety je záujem aj v iných krajinách bývalého východného bloku a rokujeme tiež s Gréckom. Je tu teda potenciál i nad rámec terajšieho kontraktu. Je možné, že v Prešove vyrobíme aj ďalšie kusy," dodal.
Výhodou raketometov RM-70 Modulár je, že sa do nich môžu použiť dva druhy munície - 122-milimetrové náboje používané v krajinách bývalého sovietskeho bloku, ako aj štandardizovaná munícia raketových vojsk NATO. Ponúka sa tým veľká možnosť kooperácie medzi bývalými a novými členmi NATO a zároveň ušetrenie nákladov armád nových členských krajín pri prezbrojovaní. "S týmto systémom môže naša armáda vykonávať akékoľvek spoločné operácie NATO," potvrdil Lochmann. O ďalších projektoch s prešovskou firmou však Lochmann odmietol hovoriť.
Podľa riaditeľa VOP Jozefa Paričiho po získaní objednávky museli vo veľmi krátkom čase transformovať časť opravárenskej bázy na výrobnú, zabezpečiť potrebné technológie, validovať výrobnú a technickú dokumentáciu a zaviesť systém manažérstva kvality. "Prevzatím raketometu našimi ozbrojenými silami sa potvrdilo, že sme schopní vyrábať vysoko sofistikované systémy. Radi by sme preto podnik zapojili aj do ďalších medzinárodných projektov," povedal Pariči. Projekt je podľa neho významný aj z regionálneho hľadiska, po rokoch sa totiž na východné Slovensko vracia špeciálna výroba s možnosťou kooperácie ďalších firiem pôsobiacich v kraji.

Rozbiehajú marketingové aktivity v krajinách NATO
Spoločnosť Diehl BGT Defence z Überlingenu sa v rámci skupiny Diehl koncentruje na strely a muníciu. Zamestnáva okolo 1 800 ľudí v lokalitách Überlingen, Maasberg/Mariahütte a Röthenbach. Jej ročné obraty dosahujú okolo 300 miliónov eur. Pod názvom Diehl BGT Defence firma pôsobí od minulého roka, keď sa divízia Diehl VA Systeme zlúčila s dcérskymi spoločnosťami Bodenseewerk Gerätetechnik a Diehl Munitionssysteme. Koncentrácia zdrojov a technologických schopností zvýšila konkurencieschopnosť podniku v tradičných oblastiach, ako sú strely a inteligentná munícia. Diehl BGT Defence v súčasnosti rozbieha nové marketingové aktivity v krajinách NATO.

Hospodárenie Vojenského opravárenského podniku v rokoch 2002 až 2004
 

2002

2003

2004

Výnosy (tis. Sk) 45 761 89 892 92 682
Zisk (tis. Sk) -10 333 7 078 1 493
Počet zamestnancov 121 117 113
Priemerná mzda 11 315 14 345 15 914
Zdroj: VOP, š. p.

Základné charakteristiky raketometu RM-70 Modulár

 

    salvový raketometný systém

    môže používať dva druhy munície

    má zmodernizovaný navigačný a odpaľovací systém

    umožňuje rýchlejšie a jednoduchšie nabíjanie

    nižší počet obsluhujúceho personálu (3 členovia)

    vyššia ochrana posádky vozidla

    digitálne prepojenie raketometu s nadriadenými systémami riadenia streľby

 

Zdroj: VOP, š. p.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 00:09