StoryEditor

Vetropack Nemšová má novú taviacu pec

23.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Vo Vetropacku Nemšová, ktorý je najväčším výrobcom sklenených obalov na Slovensku, ukončili výstavbu novej taviacej pece približne za šesťsto miliónov korún. Denná taviaca kapacita pece predstavuje 215 ton bielej skloviny, z ktorej sa vyrobí asi 700-tisíc fliaš. Spustenie pece do prevádzky sa chystá na 11. decembra.
"Najväčším prínosom novej pece je modernizácia, efektívnosť výroby a príspevok k ochrane životného prostredia. Znížia sa emisie pri chode pece na plný výkon pri dosahovaní vysokej kvality skloviny a konečných produktov, teda fliaš či obalového skla," povedal riaditeľ nemšovskej sklárne Gregor Gábel.
V nemšovskom Vetropacku podobnú pec postavili aj pred približne dvoma rokmi. Pri chode oboch pecí sklári plánujú vytaviť ročne okolo 140-tisíc ton skla. Podnik je pritom pripravený spracovať 70- až 80-tisíc ton odpadového skla, ktoré sa na Slovensku za rok vyzbiera.
Nemšovská skláreň je dcérskou spoločnosťou švajčiarskej skupiny Vetropack Holding, ktorý je významným európskym výrobcom obalov zo skla. Obrat celej skupiny vlani medziročne vzrástol približne o sedem percent na 520 miliónov švajčiarskych frankov, čo je asi 11,7 miliardy korún. Čistý zisk dosiahol 51 miliónov frankov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 23:17