StoryEditor

Volkswagenu ukradli autá

17.12.2006, 23:00
Z bratislavského závodu koncernu Volkswagen sa údajne stratilo niekoľko luxusných automobilov Audi Q7. Podľa nášho zdroja z prostredia fabriky sa tak malo stať pri prevoze áut do priemyselného parku v Lozorne.

Z bratislavského závodu nemeckého koncernu Volkswagen sa údajne stratilo niekoľko luxusných automobilov Audi Q7. Podľa nášho zdroja z prostredia fabriky sa tak malo stať pri prevoze áut do priemyselného parku v Lozorne, kde vozidlá čakajú na ďalšiu distribúciu.

Zmiznuté kamióny
Ako luxusné autá zmizli, sa presne nevie, existuje niekoľko verzií. Podľa jednej sa od kolóny kamiónov prevážajúcich Audi Q7 jeden odpojil. Podľa druhej verzie kamión s naloženými autami prešiel bez kontroly cez vrátnicu vo chvíli, keď strážnici kontrolovali iné nákladné auto. "Prefrčal poza kontrolované vozidlo," tvrdí náš zdroj. Ďalší zdroj dokonca hovorí, že zmiznutých kamiónov malo byť viac a ukradnutých vozidiel je až šestnásť.
Bratislavská automobilka mlčí. "K uvedenej téme sa vyjadrovať nebudeme," odpovedala na otázky HN Silvia Nosálová, vedúca útvaru komunikácie slovenskej pobočky Volkswagenu. Ak by sa uvedené informácie potvrdili, tak by išlo o veľmi vysokú škodu, pretože jedno Audi Q7 sa predáva minimálne za dva milióny korún.

Kradne sa ťažko
V súvislosti s týmto prípadom je namieste otázka, či sú naše podniky dostatočne chránené pred krádežami, ale aj pred vniknutím neoprávnených osôb.
Práve Volkswagen má tvrdé pravidlá. Pracovníci musia fúkať, či nie sú pod vplyvom alkoholu, kontrolujú sa všetky autá, prichádzajúce do automobilky či vychádzajúce z nej, je zakázané používať telefóny s fotoaparátmi. Aj keď z času na čas sa stane prípad, ktorý rozvíri hladinu, bezpečnosť v podnikoch je hodnotená pomerne vysoko.
"Jednoznačne je dnes téma ochrany majetku proti krádežiam jednou z priorít. Pri dnešnej technologickej úrovni sú firmy proti fyzickým krádežiam zabezpečované kamerovými systémami. Trendom je aj outsourcing strážnej služby, ktorý zabezpečuje eliminovanie možných osobných prepojení medzi zamestnancami a strážnou službou," konštatuje výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.
Nezanedbateľnou súčasťou ochrany proti krádežiam, prípadne podvodom "bielych golierov" je zdokonaľovanie pracovných postupov a systému kontroly v podnikoch. Často sa kedysi stávalo, že firmy takéto prípady riešili len v rámci podniku. "Zo strany firiem nie je žiadna snaha ututlávať takéto prípady a podávanie trestných oznámení je bežnou praxou. Samozrejme, záleží na výške škody," vysvetľuje Gregor.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:24