StoryEditor

Letná bryndza je na trhu

17.05.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Približne 400 ton letnej bryndze vyrobí od mája do septembra Bryndziareň a syráreň vo Zvolenskej Slatine. Prvé tony tohto typického slovenského výrobku z čerstvého ovčieho syra sú už niekoľko týždňov na pultoch predajní.
"Valasi začali vyháňať ovce na lúky už krátko po Veľkej noci," povedal riaditeľ bryndziarne Sven Harman. Prvá slatinská bryndza z čerstvého syra bola na svete v druhej polovici apríla.
Bryndziareň vo Zvolenskej Slatine, ktorá je jednou z najväčších na Slovensku, vyrobí každý mesiac 80 až 100 ton pochúťky. Na jej výrobu vykupuje denne zo salašov na strednom, ale aj východnom Slovensku tisícky litrov mlieka a stovky kilogramov syra. "Počítame, že za sezónu odkúpime asi 1,3 milióna litrov ovčieho mlieka a 250 ton syra," uviedol Harman.
Slatinská bryndziareň sa okrem pravidelnej dvojzmennej výroby v súčasnosti zaoberá aj prípravou dokumentácie pre projekty na podporu z eurofondov v najbližšom plánovacom období. "Chceli by sme sa uchádzať o financie na dobudovanie čističky odpadových vôd a na technologické zariadenia," konštatoval riaditeľ. Len náklady na čističku sú vyčíslené na 10 miliónov korún.
Bryndza, ako špecifický slovenský výrobok, od ktorého si pred vstupom do Európskej únie sľubovali mnoho nielen jej výrobcovia, sa dnes dobre predáva najmä v krajinách strednej Európy. Jej odbyt je najmä tam, kde má svoje historické korene a kde ju ľudia dlhodobo poznajú.
"Okruh pôsobnosti našej bryndze sa po vstupe do únie ohraničil len na krajiny strednej Európy, okrem Slovenska teda na Česko, Poľsko, Maďarsko a Rakúsko, čiastočne aj Nemecko," konštatoval Harman. Aj v týchto krajinách však už existujú mnohé jej napodobeniny a predaj sa tak čoraz viac sústreďuje na domáci trh.
Slatinská spoločnosť, ktorá tento rok oslávi 210. výročie založenia, predala vlani na Slovensku asi 750 ton bryndze. Približne štvrtina z vyrobených viac ako 1 000 ton putovala najmä do Maďarska.
Slatinská bryndziareň bola založená rodinou Molecovcov v roku 1797. Výroba tak funguje nepretržite už 210 rokov. Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva 70 ľudí -- ich počet sa však v sezóne mierne zvyšuje. Bryndzu dnes na Slovensku vyrába 6 tradičných prevádzkarní a 3 mliekarne. Celková ročná produkcia je asi 4 000 ton.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 23:04