StoryEditor

Disneyland ruských boháčov

30.10.2006, 23:00

Pätnásť rokov po rozpade Sovietskeho zväzu a ukončení plánovaného hospodárstva sa v krajine Lenina a Stalina rozmohol kapitalizmus. Snaha dobehnúť zameškané v oblasti spotreby je podľa Spiegel Online obrovská. Vo veľkých mestách vzniká stredná vrstva, ktorá rada a veľa míňa. No to nie je všetko. Rusko má zhruba 400-tisíc dolárových milionárov a Moskva sa s počtom miliardárov môže porovnávať s hociktorou inou metropolou sveta.

Veľtrh pre milionárov
Cez víkend sa v Moskve konalo jedinečné podujatie - Milionársky veľtrh, čiže veľth luxusného tovaru pre boháčov. Parfum v krištáľovom flakóne s čiernym diamantom za 50-tisíc eur, posteľ za 85-tisíc eur, pozlátený mobil s briliantmi za milión dolárov, športové autá, jachty, piana či ostrovy v Karibskom mori. Záujemca tu za patričný obnos dostane všetko, po čom mu srdce piští.
Výrobcovia luxusu považujú Rusko za svoje eldorádo, pretože Rusi na luxus rozhadzujú peniaze plným priehrštím. Bentley, Hummer či BMW už vyšli z módy. Momentálne sú hitom jachty. "Mnohí si kúpia loď, ktorú nikdy nepoužijú. Ale môžu povedať, že jednu majú," hovorí pre Spiegel Online šéf ruského výrobcu jácht Timmermann Guillaume Vorstelmann.
Jeden stánok za druhým ponúkajú atrakcie pre ruskú smotánku. V jednej z hál bývalý šachový majster sveta Anatolij Karpov ponúka rôzne šachy. Jedny sú vyrobené z mamutích kostí, ktoré sa našli na Sibíri za polárnym kruhom a majú viac než 40-tisíc rok. Figúrky v modeli Rodin zasa predstavujú diela rovnomenného francúzskeho sochára a hru možno kúpiť za 35-tisíc eur. Ruskí patrioti si môžu za 40-tisíc eur kúpiť šach Peter Veľký.
Na veľtrhu nemôžu chýbať ani realitné kancelárie, ktoré predávajú ostrovy v Karibskom mori, uzatvárajú zmluvy na zámky pri francúzskej rieke Loire alebo ponúkajú stavebné plány na predmestské vilky za niekoľko desiatok miliónov dolárov.
Úspech majú aj nemecké piana a krídla. Christian Blüthner rád spomína na svoj minuloročný úspech, keď v priebehu troch dní predal vyše dvadsať koncertných krídel za viac než milión eur. Podľa Spiegel Online značka Blüthner je známa už z čias Sovietskeho zväzu a Rusko medzičasom tvorí dvadsať percent z ročného obratu 60 miliónov eur.

Oddych je alfou a omegou
V mentalite bohatých Rusov nastala určitá zmena. Podľa hesla: menej vystatovania, viac vychutnávania. Konjunktúru zažívajú stánky, ktoré ponúkajú masáže, biologické nápoje a ekologické vily. Vodka je out, šampanské in a ešte lepšie kvalitná minerálka.
Podľa znalcov bohatí potrebujú odpočinok. Ten nachádzajú v exkluzívnych kluboch, ktoré sú pre svojich členov otvorené 24 hodín denne, 365 dní v roku. Kluby za "symbolický" ročný poplatok 25-tisíc eur plnia členom všetky priania. Či už sú to staré knihy o rybárčení, vstupenky na Madonnin koncert v Ríme, vybrané ročníky šampanského, stôl v noblesnej londýnskej reštaurácii, výber švajčiarskych internátov pre dcérušku alebo plastický chirurg pre manželku či milenku, uzatvára Spiegel Online.

Najbohatší Rusi
Meno Zdroj bohatstva Vek Majetok
      (v mld. USD)
Roman Abramovič

ropa, plyn

39

18,2

Vagit Alekperov

ropa

55

11,0

Vladimir Lizin

oceľ

49

10,7

Viktor Vekselberg

ropa, metalurgia

48

10,0

Michail Fridman

ropa, financie

41

9,7

Oleg Deripaska

hliník

37

7,8

Alexej Mordašov

oceľ

40

7,6

Suleiman Kerimov

finančný investor

40

7,1

Zdroj: Forbes

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:42