StoryEditor

Firmy sú priemyselnej špionáži vystavené denne

02.06.2006, 00:00
Takmer žiadny manažér nepočíta s tým, že by sa mohol stať terčom priemyselnej špionáže. Pritom v mnohých krajinách a sektoroch je to na dennom poriadku.

Priemyselná špionáž existuje aspoň tak dlho ako priemysel. Podľa Keitha Meltona vôbec nie je nezvyčajné, že firma zamestnáva ľudí špeciálne na to, aby od konkurencie získavali utajované informácie.
No tento expert na priemyselnú špionáž amerického Centra pre štúdium kontrašpionáže a bezpečnosti, ktorý je okrem iného poradcom americkej tajnej služby, upozorňuje aj na to, že priemyselná špionáž nie je len doménou súkromného sektora, ale bežne sa ňou zaoberajú aj tajné služby. Ich úlohou je predsa chrániť národné záujmy a mnohé štáty tento argument považujú za dostatočné ospravedlnenie špionážnych aktivít vo firmách v zahraničí.
Firemné tajomstvá teda neohrozuje len priama konkurencia. "Ak je ich tajomstvo dôležité a cenné, môžu vychádzať z toho, že ostatné štáty použijú všetky páky na to, aby ich odhalili," povedal Melton v rozhovore pre Spiegel Online.

Metódy ako z bondovky
Firmy síce majú pri hlavnom vchode oplotenia, videokamery a strážnu službu, no Melton poukazuje na nedôslednosť. Ako príklad uvádza pobočku istej americkej firmy na Blízkom východe, pre ktorú mal preveriť bezpečnostné opatrenia.
V prvom rade ho zaujímalo, akým spôsobom sa likvidujú tajné materiály. Spoločnosť uviedla, že sa zhromažďujú v modrých plastových vreciach a potom sa spaľujú. Raz večer vyrazil na kontrolu a skutočne našiel na chodbe zoradené biele a modré vrecia. "Keby som bol špión prezlečený za člena upratovacej čaty, mal by som polovicu práce za sebou," konštatuje Melton. A dodáva, že nikto mu nevedel povedať, kto vlastne zodpovedá za pálenie modrých vriec.
Ďalšie nebezpečenstvo číha na vyslancov firiem pri tendroch v zahraničí. Ak majú pri sebe dôverné dokumenty, môžu si byť istí agresívnymi pokusmi o ich získanie. "Ak napríklad pri nejakom výlete necháte v hoteli svoj notebook, môžete sa staviť, že jeho pevný disk niekto skopíruje," tvrdí Melton.
Stali sa aj prípady, že vyslaní manažéri odhalili vo svojej hotelovej izbe miniatúrnu kameru, a to priamo nad stolom, kde pracovali so svojím notebookom. Zahraničí agenti tak dokážu zistiť kombinácie na vstup do vnútropodnikovej siete.
Ďalší manažéri zas zistili, že obyčajná skartovačka, ktorou je izba v určitej cenovej kategórii vybavená, má, takpovediac, nadštandardné vybavenie: skener. Načítané dáta sa prenášali cez káble, položené súbežne s vedením klimatizácie, niekomu v tom istom hoteli.
A potom je tu téma mobilných telefónov. Je jasné, že ich možno odpočúvať, ale sú aj kreatívnejšie metódy ich využitia na priemyselnú špionáž. Odborníkovi stačí 30 sekúnd na výmenu bateriek. Nová vyzerá identicky, no hovory sa ukladajú na čip a prenášajú tajnému prijímateľovi. Ten môže s jej pomocou nebadane zapnúť telefón a premeniť ho na odpočúvacie zariadenie. Hoci sú podobné baterky zakázané, sú ľahko dostupné: mnohé európske firmy ich ponúkajú pre väčšinu modelov.

Pozor na hotel!
Melton dal aj tipy na ochranu. Po prvé, notebook a mobilný telefón musí mať manažér neustále na očiach a zďaleka sa vyhýbať internetovému pripojeniu v hotelovej izbe. Najlepšie je používať pripojenie vo firemnej pobočke a ak v meste, kde sa manažér zdržiava, nie je, mal by využiť hocakú inú možnosť. Len nie hotelové pripojenie, hoci práve prípojky na izbách sú veľmi obľúbené.
Ak manažér cestuje na dôležité rokovanie do zahraničia, v každom prípade by mal odmietnuť ústretovú ponuku svojho tamojšieho obchodného partnera, že rezervuje určitý hotel. Radšej by si mal dať prácu navyše a rezervovať si hotel sám.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 14:50