StoryEditor

Štát chce mať nový telekom

29.12.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR
Štátna správa zvažuje vytvorenie novej spoločnosti, ktorá by sa mala podieľať na zlepšení konkurencie na telekomunikačnom trhu.

Štátna správa zvažuje vytvorenie novej spoločnosti, ktorá by sa mala podieľať na zlepšení konkurencie na telekomunikačnom trhu. Nová spoločnosť by vlastnila infraštruktúru vyčlenenú z jednotlivých štátom ovládaných spoločností. Jej základom by boli Železničné Telekomunikácie, odštepný závod Železníc Slovenskej republiky, ktorý má do značnej miery vybudovanú infraštruktúru optických sietí.
Vyplýva to zo štúdie o možnosti efektívneho využitia elektronickej komunikačnej infraštruktúry vo vlastníctve subjektov, v ktorých má štát majoritný vlastnícky podiel. Túto štúdiu predložilo na pripomienkové konanie ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií. To sa domnieva, že ak budú nové telekomunikačné kapacity ponúknuté na veľkoobchodnom nediskriminačnom princípe všetkým, ale najmä alternatívnym telekomunikačným operátorom, za veľkoobchodné nákladovo orientované ceny, umožní sa tým enormný nárast konkurencie. S tým bude spojený pokles ceny služieb a v konečnom dôsledku to vyvolá masové rozšírenie vysokorýchlostného internetu.
Medzi najdôležitejšími výhodami, ktoré prinesie nová spoločnosť, by malo byť to, že vznikne ďalší plnohodnotný hlasový a internetový operátor, ktorý zvýši konkurenciu na telekomunikačnom trhu. V prvej etape existencie tejto spoločnosti sa predpokladá, že do nej vstúpia predovšetkým Železnice Slovenskej republiky, Slovenská elektrizačná prenosová sústava a Národná diaľničná spoločnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 15:54