StoryEditor

Electrolux zatvorí tradičnú nemeckú továreň AEG

13.12.2005, 23:00

Dozorná rada švédskeho koncernu Electrolux rozhodla o zatvorení kmeňovej továrne nemeckej spoločnosti AEG Hausgeräte GmbH v Norimbergu, ktorá zamestnáva 1 750 ľudí. Podľa denníka Die Welt rada svoje rozhodnutie odôvodnila výrazným poklesom cien domácich spotrebičov a predraženou výrobou v Norimbergu.
"Vzhľadom na celý koncern nemáme inú alternatívu," povedal člen predstavenstva Johan Bygge. "Je to jedno z najťažších rozhodnutí, ktoré som zažil počas svojho pôsobenia v Electroluxe." Podľa jeho slov však výrobné náklady v Norimbergu nie sú konkurencieschopné: každá práčka, predaná v Nemecku, znamená stratu 60 eur, každá umývačka riadu 45 eur. Norimberg v tomto roku vyrobil zhruba 1,4 milióna domácich spotrebičov, z čoho 715-tisíc práčok, 565-tisíc umývačiek riadu a 125-tisíc sušičiek značiek AEG, Electrolux, Juno, Zanussi a Privileg. Electrolux, ktorý vyváža až 60 percent produkcie, mieni výrobu postupne presunúť do Talianska a Poľska.
Koncern vyčíslil náklady na zatvorenie továrne zhruba na 245 miliónov eur. Podľa denníka Financial Times Deutschland v priebehu budúceho roka bude prepustených tisíc ľudí, zvyšok do konca roka 2007. V Norimbergu zostane iba 250 ľudí pre oblasť služieb a vývoja.

Odbory pohrozili
Manažment začne čoskoro rokovať so závodnou radou o sociálnom pláne, no jeho úloha nebude jednoduchá. Zamestnanci totiž v úsilí zachrániť továreň ponúkli výmenou za zabezpečenie pracovných miest do roku 2010 zrušenie 770 miest, krátenie platov a obmedzenie produkcie na 800-tisíc kusov, čo by koncernu ušetrilo 10 miliónov eur ročne. Electrolux však napokon rozhodol o zatvorení fabriky.
Odborová organizácia IG Metall už pohrozila štrajkami a bojkotom produktov Electroluxu. "V nasledujúcich mesiacoch Electrolux riadne zmlátime," vyhráža sa odborársky predák Jürgen Wechsler. Zamestnanci AEG chcú od januára zastaviť produkciu na neobmedzený čas. Odborári poukazujú aj na dôsledky pre dodávateľov.

Konsolidácia v sektore
Podľa denníka Handelsblatt zatvorenie norimberskej továrne AEG je súčasťou rozsiahleho úsporného programu na úrovni koncernu. Bygge upozorňuje, že sektor domácich spotrebičov stojí pred podobnou vlnou konsolidácie, aká v 80. rokoch prevalcovala spotrebnú elektroniku. Electrolux chce vo svojich továrňach do roku 2008 znížiť náklady o viac než miliardu eur, čo si vyžiada zatvorenie 13 až 14 z celkovo 43 tovární v krajinách s vysokými mzdovými nákladmi.
Práve z tohto dôvodu bolo od začiatku jasné, že šance norimberskej továrne sú nízke. Electrolux doteraz v žiadnej továrni neposkytol dlhodobé záruky na zachovanie pracovných miest. Dokonca aj bývalý minister hospodárstva Wolfgang Clement sa v lete osobne stretol so šéfom Electroluxu Hansom Strabergom, no jeho snaha vyšla naprázdno. Straberg už v septembri potvrdil svoj nekompromisný postoj, keď v rozhovore pre Handelsblatt povedal: "V našej brandži nestačí znížiť mzdy o 20 alebo 30 percent."
Problémy Norimbergu vyplývajú najmä z dramatického prepadu cien práčok v západnej Európe. V prvom rade ide o to, že nielen v Nemecku, ale prakticky v celej Európe už takmer každá domácnosť disponuje práčkou. Situáciu renomovaných značiek komplikujú aj kórejskí a tureckí výrobcovia, ktorí predávajú práčky za menej než 300 eur.
Tradičné značky museli zareagovať. Napríklad Miele oznámil zrušenie 1 100 miest v továrni v Güterslohu a európska jednotka Bosch Siemens Hausgeräte mieni výrobu presťahovať z Berlína do brandenburského Nauenu, kde nemusí bojovať s kolektívnymi zmluvami.

Pohnutá história AEG

1883 -- Emil Rathenau získava pre Nemecko Edisonove patenty a zakladá spoločnosť Deutsche Edison-Gesellschaft (DEG).
1887 -- DEG sa premenúva na Allgemeine Electricitätgesellschaft (AEG).
1907 -- AEG pod Rathenauovým vedením rastie na jeden z najväčších koncernov sveta.
1914 -- 1918 -- Počas 1. svetovej vojny je AEG jedným z najväčších nemeckých vojenských dodávateľov.
1922 -- Založenie norimberskej továrne.
1945 -- AEG krátko pred koncom 2. svetovej vojny zamestnáva 200-tisíc ľudí, medzi nimi tisíce ľudí na nútených prácach. Po vojne sa
AEG snaží dobehnúť konkurenčný Siemens.
1950 -- Spustenie výroby chladiacich zariadení v Kasseli.
1961 -- V továrni v meste Rothenburg ob der Tauber sa začína výroba elektrických chladiacich zariadení, o dva roky neskôr sa pridávajú
sporáky a od roku 1965 aj vysávače.
70. roky -- AEG sa dostáva do krízy a zachraňuje sa predajom majetku. Stratový odbor reaktorov získava Kraftwerk-Union, ktorá patrí
Siemensu.
1985 -- Daimler-Benz získava väčšinu v AEG, no jeho pokus vytvoriť technologický koncern zlyháva.
1994 -- Electrolux preberá norimberský AEG Hausgeräte GmbH.
1997 -- AEG oznamuje zrušenie 1 500 z celkovo 8 500 miest v Nemecku.
2001 -- Electrolux zatvára výrobu vysávačov AEG v Rothenburgu (400 zamestnancov).
-- Švédsky koncern oznamuje zatvorenie výroby varičov v Herborne-Brugu a chladničiek v Kasseli. Variče a sporáky sa presúvajú
do Rothenburgu.
2003 -- Výrobný rekord v Norimbergu: viac než 1,8 milióna domácich spotrebičov.
2005
Február -- Electrolux oznamuje zatvorenie viacerých tovární v krajinách s vysokými mzdovými nákladmi.
Jún -- Electrolux preveruje možnosť zatvorenie norimberskej fabriky
December -- Švédsky koncern oznamuje rozhodnutie o zrušení Norimbergu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 01:55