StoryEditor

Miliardy mnohých firiem ležia ladom

15.07.2005, 00:00
V čase, keď firmy z iných sektorov rozmýšľajú nad tým, ako zabezpečiť rast príjmov, tie technologické sa topia v peniazoch. Podľa štúdie spoločnosti Thomson Financial firmy v indexe 500 najväčších spoločností ratingovej agentúry Standard & Poor's, S & P 500 (nie sú tu zahrnuté banky a finančné inštitúcie), dosiahli ku koncu 1. štvrťroka tohto roka hotovosť 766 miliárd dolárov a toto "škrečkovanie" bude rásť po celý rok 2005.

Zdá sa, že technologické spoločnosti majú tlačiarne na peniaze. V čase, keď firmy z iných sektorov rozmýšľajú nad tým, ako zabezpečiť rast príjmov, tie technologické sa topia v peniazoch. Podľa amerického časopisu The Business Week, ktorý sa odvolal na nedávnu štúdiu spoločnosti Thomson Financial, firmy v indexe 500 najväčších spoločností ratingovej agentúry Standard & Poor's, S & P 500 (nie sú tu zahrnuté banky a finančné inštitúcie), dosiahli ku koncu 1. štvrťroka tohto roka hotovosť 766 miliárd dolárov. Technologické firmy, ktorých je v indexe 80, a teda len jedna pätina, sa na tomto objeme podieľalo až jednou tretinou, (229 miliárd dolárov).
Podľa analytikov pritom toto "škrečkovanie" bude rásť po celý rok 2005. Problémom však je, že len máloktorá z firiem je ochotná s nadmernou hotovosťou niečo urobiť. Mnohé podniky si ešte stále pamätajú prasknutie technologickej bubliny v roku 2000, ktorá do základov otriasla spomínaným sektorom. Začali byť preto opatrnejšie než dovtedy a to sa odráža aj na investíciách do výskumu a nových projektov. Neočakáva sa pritom, že by tento trend v najbližšom čase mienili zmeniť. "Ak by sa technologické firmy rozhodli so svojím finančným prebytkom niečo urobiť, urobili by tak už dávno," povedal stratég pre technologický sektor z UBS Pip Coburn.
Väčšinou tieto "prebytky" investujú do vyplácania vysokých dividend, čím na druhej strane potešia akcionárov, ktorí po kritickom roku 2000 zo svojich akcií veľa nemali. Príkladom za všetky je Microsoft. Ten síce pokračuje v investíciách do nových technológií, no tie sú zanedbateľné v porovnaní s dividendami, ktoré spoločnosť vyplatila akcionárom. Pri hodnote akcie tri doláre získali podľa The Business Week akcionári dividendy za 10 miliárd dolárov a, navyše, firma plánuje v najbližších rokoch odkúpenie akcií za 30 miliárd dolárov. Aj potom jej ešte stále zostáva 38 miliárd na investície. Rovnako postupujú aj ďalšie firmy ako Dell či Cisco. Ako uviedol denník The Wall Street Journal Europe, americké firmy vyplatili na dividendách za minulý rok svojim akcionárom rekordných vyše 181 miliárd dolárov a ako sa očakáva rast ziskov v tomto roku, tak počítajú analytici aj s ďalším rastom dividend. Standard & Poor's predpokladá ich rast v priemere o 12 percent.
Ďalšie investujú zasa do akvizícií. Pre túto formu využitia vysokého objemu hotovosti sa rozhodli napríklad Oracle (spojil sa s firmou Peoplesoft), Symantec (fúzia s Veritas) či Adobe (Macromedia). Podľa ekonómov by však firmy mali viac využívať prebytočnú finančnú hotovosť na investície do nových projektov.
Situáciu však môže opäť zmeniť Ázia, ktorá zabráni firmám v USA, aby takto sedeli na peniazoch. Najväčší tlak prichádza od telekomunikačného giganta Huawei Technologies. Tá začiatkom roka uzatvorila kontrakt s britskou firmou Marconi o vývoji spoločných produktov a nedávno v USA zasa získala spolu s firmou Cisco a Juniper kontrakt na vytvorenie novej internetovej siete. Analytici jej nástup vítajú. Ako informoval Pip Coburn, Huawei a ďalšie ázijské firmy majú na rozdiel od amerických či európskych dlhodobé strategické plány. Nemusia sa obávať nálad akcionárov, takže môžu investovať do nových technológií. Podľa neho by si aj americké podniky mali namiesto ustupovania diktátu z Wall Street všímať radšej firmy ako Huawei, inak im hrozí, že im čínsky podnik začne ukrajovať z podielu na trhu ešte rýchlejšie než má sám v pláne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 03:55