StoryEditor

Škandál v Japonsku. Manažér zneužil dôverné informácie

26.06.2006, 00:00

Len pár dní po vypuknutí škandálu v EADS sa objavil už ďalší prípad zneužívania dôverných informácií v obchodnom styku alebo insider tradingu. Zatiaľ čo vo Francúzsku sa po ohlasení ďalšieho meškania Airbusu A380 vynorilo podozrenie, že niektorí manažéri "vedeli o problémoch" a "vyťažili z tohto finančné výhody", v Japonsku sa zatriasla zem pod nohami známeho japonského fondového manažéra Jošiakiho Muramakiho. Ten bol zatknutý už začiatkom tohto mesiaca na základe obvinení, že na dosiahnutie úspechov v podnikaní používal nedovolené praktiky. Podľa prokuratúry získaval v predstihu dôverné informácie, ktoré nepoznali iní účastníci akciového trhu.
Jeho priamemu zatknutiu predchádzalo podozrenie, že nákup akcií rozhlasovej stanice Nippon Broadcasting System (NBS) zrealizoval na základe informácie, že spoločnosť Livedoor sa chystá predložiť ponuku na prevzatie tohto podniku. Murakami (46) a výkonný riaditeľ spoločnosti Livedoor Takafumi Horie (33) sa stali symbolmi neformálnejšieho štýlu kapitalizmu, ktorý sa začína postupne presadzovať v Japonsku. Horie a ďalší predstavitelia Livedoor, ktorí boli zatknutí už v januári, čelia obvineniu z porušenia zákona o cenných papieroch Zatknutie predstaviteľov nového "myslenia" v krajine prichádza navyše v období intenzívnych diskusií o vplyve nového štýlu na japonskú spoločnosť.
Murakami ešte pred svojím zatknutí pripustil možnosť zneužitia dôverných informácií, hoci ako na svoju obhajobu povedal, "o prevzatí spoločnosti Nippon Broadcasting System sa dozvedel náhodou a túto informáciu nechcel využiť vo svoj prospech. Prokuratúru však jeho slová nepresvedčili a podľa jej teórie vďaka "náhodne zisteným informáciám" sa Murakami usiloval vo svojej prospech presvedčiť a povzbudzovať predstaviteľov spoločnosti Livedoor, aby predložili ponuku na prevzatie NBS. Murakami podľa nej musel vedieť, že ak tak Livedoor urobí, je viac než pravdepodobné, že táto ponuka zvýši cenu akcií Nippon Broadcasting System.
Murakamiho fond vlastnil akcie NBS, avšak ich väčší objem si nazhromaždil len mesiac predtým, ako Livedoor predložil ponuku na prevzatie rozhlasovej stanice vo februári minulého roka. V obžalobe prokuratúra uviedla, že Murakami údajne rokoval o možnom prevzatí NBS s najvyššími predstaviteľmi spoločnosti Livedoor 8. novembra 2004. Následne na to Murakamiho fond v období od 9. novembra 2004 do 26. januára 2005 nakúpil 1,93 milióna akcií v NBS za 9,95 miliardy jenov. Okrem priameho obvinenia voči Murakamimu prokuratúra obvinila aj samotný fond MAC Asset Managment. Podľa informácií britskej spoločnosti BBC, Murakamimu hrozí v prípade dokázania viny až trojročné väzenie alebo pokuta až do výšky troch miliónov jenov.
Celý prípad má negatívny dosah nielen na finančné trhy, ale je spojený aj so samotným guvernérom japonskej centrálnej banky Tošihikom Fukuihom. Ten ešte pred nástupom do funkcie investoval práve do Murakamiho fondov desať miliónov jenov, čo vyústilo do obrovského politického škandálu v krajine. Guvernér sa ospravedlnil, ako však uviedol, napriek tlaku verejnosti z funkcie odísť nemieni.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:46