StoryEditor

Honda: Z bežného mena pojem

15.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Honda je vo svete motoriek pojem, jej stroje s krídlami na nádržiach patria k najspoľahlivejším. Firma, ktorú pred takmer 60 rokmi založil Soičiró Honda, úspešne vyrába aj autá a spaľovacie motory.

Honda je vo svete motoriek pojem, jej stroje s krídlami na nádržiach patria k najspoľahlivejším. Firma, ktorú pred takmer 60 rokmi založil Soičiró Honda, úspešne vyrába aj autá a spaľovacie motory a jej značku je možné nájsť v mnohých ďalších odvetviach - na lodiach, v generátoroch alebo v záhradnej technike všemožných výrobcov. Podnik, ktorého zakladateľ by sa zajtra dožil 100 rokov, je dnes najväčším výrobcom motorov na svete.
Tak, ako mnohí úspešní priemyselníci, aj Soičiró Honda pochádzal zo skromných pomerov, jeho otec mal len malú kovodielňu v meste Hamamacu juhozápadne od Tokia. V 15 rokoch odišiel do Tokia, kde zohnal prácu v opravovni áut a motocyklov. O šesť rokov sa vrátil domov a otvoril si vlastnú opravovňu. Najviac sa však zaujímal o závodné autá. Najskôr jazdil sám v aute vlastnej konštrukcie, no po ťažkej havárii v roku 1936 si už za volant takéhoto auta nesadol.
Počas druhej svetovej vojny Hondov podnik prosperoval najmä vďaka armádnym objednávkam, dosť ho však zničili bomby a aj zemetrasenie. Po vojne firmu predal Toyote a vrátil sa takmer na začiatok - k cestným bicyklom. K tým primontoval pomocné motorčeky a prvé "motorky" Honda boli na svete. Na začiatku 50. rokov začala firma vyrábať vlastné motorky a v roku 1958, desať rokov po založení Honda Motor Company, sa zrodil jeden z najslávnejších výrobkov - moped Honda Cub. Jednoduchý stroj s objemom motora 50 ccm sa vyrába dodnes. V mnohých anketách bol vyhlásený za najlepší motocykel všetkých čias. V roku 1963 potom vyšli z brán závodu prvé autá značky Honda a v júli 1972 sa objavil prvý Civic. Doteraz sa vyrobilo 17 miliónov kusov, model tvorí až tretinu všetkých predajov značky.
Honda sa vždy prezentovala aj na závodnej dráhe. Jazdci na jej motorkách získali 59 titulov majstrov sveta na okruhoch, čo značku radí na historické prvé miesto. Autá so značkou Honda už v 60. rokoch zvíťazili v dvoch veľkých cenách formule 1, potom však firma okruhy opustila. Minulý rok v septembri sa po kúpe tímu BAR vrátila medzi F1, jej auto však vyhralo len raz. Soičiró Honda sledoval od začiatku 70. rokov úspechy svojej firmy len z úzadia, od roku 1983 bol ovenčený titulom "najvyšší poradca". Zomrel 5. augusta 1991.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:27