StoryEditor

Pán pudingov má 90 rokov

20.09.2006, 00:00

Dr. Oetker. Túto značku rôznych dobrôt v prášku poznajú ľudia po celom svete. Predseda správnej rady Rudolf-August Oetker dnes oslavuje 90. narodeniny.
Jeho starý otec, bielefeldský lekárnik Dr. August Oetker, vstúpil na podnikateľskú scénu v roku 1891 s práškom do pečiva Backin, píše sa vo vyhlásení spoločnosti Dr. August Oetker.
Rudolf-August v roku 1941 ako 25-ročný vstúpil do rodinnej firmy, ktorú vtedy viedol jeho nevlastný otec Richard Kaselowsky. Keď však otčim s jeho matkou o tri roky neskôr zahynul pri nálete, celá zodpovednosť sa presunula na plecia mladého Rudolfa-Augusta.
Tesne po konci vojny začína obnovovať spoločnosť. Spoliehal sa pritom na diverzifikáciu rizík a hľadal šance v rôznych segmentoch. Postupne vybudoval skupinu Oetker, ktorá operuje nielen v potravinárskom segmente, ale ponúka aj vína, sekty, liehoviny, pivo či nealkoholické nápoje, lodnú dopravu a finančné služby.
Rudolf-August sa v roku 1981 stiahol. Rodinu vo vedení teraz zastupuje jeho syn August Oetker, ktorý vedie aj kľúčovú potravinársku oblasť. Práve výmena generácií je podľa expertov najkritickejším okamihom vo vývoji rodinných podnikov, no Oetkerovci to zvládli. Svedčí o tom aj fakt, že obrat firmy vlani presiahol sedem miliárd eur, v prepočte vyše 260 miliárd korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 10:35