StoryEditor

Budúcnosť Roveru visí na vlásku

13.04.2005, 00:00

Audítorská spoločnosť PricewaterhouseCoopers, ktorá dnes plní aj úlohu núteného správcu automobilky MG Rover, oznámila, že skupina Phoenix Four, ktorá vlastní materskú firmu upadajúcej automobilky Rover, spoločnosť Phoenix Venture Holdings, prisľúbila, že podporí chod automobilky poskytnutím majetku v hodnote 49 mil. libier (92,6 mil. USD). Táto správa prišla krátko po tom, ako britská vláda rozhodla o poskytnutí nekrytej pôžičky vo výške 6,5 mil. libier na zabezpečenie fungovania spoločnosti zhruba cez tento týždeň, informovala o tom agentúra Reuters.
Tento krok vlády nie je podľa vyjadrenia PricewaterhouseCoopers (PwC) na záchranu Roveru dostatočný, keďže aj v prípade, že čínska automobilka Shanghai Automotive Industries, ktorá by mohla zachrániť Rover pred krachom, pristúpi opäť k rokovaciemu stolu, rokovania sa neuskutočnia skôr než za dva až tri týždne. Nútený správca a odbory upozornili, že zachovanie výroby na ďalšie tri týždne si vyžaduje ďalších minimálne 13 mil. libier, uviedla britská mediálna spoločnosť BBC.
PwC zároveň upozornila, že osoh z ponúknutého majetku od skupiny Phoenix Four môže mať Rover až po prekonaní viacerých právnych prekážok. Tento majetok sa potom môže použiť ako záruka na získanie ďalšej pôžičky pre automobilku. Ekonomický týždenník Financial Times uvádza, že ponúkaný majetok v hodnote 49 miliónov libier zahŕňa zámok vo Warwickshire, jeden milión libier v hotovosti a 25 miliónov libier ako záruku. Ani tieto záruky však ešte negarantujú, že sa o Rover bude zaujímať ďalší kupca.
Núdzové financovanie by malo zabrániť okamžitému prepúšťaniu, ktoré by ohrozilo pracovné miesta asi 6 000 zamestnancov Roveru v závode v Longbridge, uviedla britská ministerka obchodu a priemyslu Patricia Hewittová. Kríza v Roveri ohrozuje aj pracovné miesta ďalších 15 000 zamestnancov v dodávateľských spoločnostiach. Zatvorením závodu v Longbridge by tak mohlo prísť o prácu až 21 000 ľudí. To by však podľa viacerých pozorovateľov mohlo vážne poškodiť vládu Tonyho Blaira a jeho labouristickú stranu v nadchádzajúcich voľbách.
O poskytnutí núdzového financovania sa britská vláda dohodla so zástupcami odborov a núteným správcom v noci z nedele na pondelok. Ešte minulý týždeň Hewittová oznámila, že vláda poskytne dodávateľom Roveru podporu asi 40 mil. libier.
PwC ďalej oznámila, že po neúspešných rokovaniach s čínskou automobilkou stále hľadá pre britskú automobilu kupca. Už cez víkend rokoval nútený správca s niekoľkými firmami, ktoré prejavili o Rover záujem, avšak žiadna z nich neponúkla hotovosť na to, aby udržala prevádzku automobilky. Medzi záujemcami sa objavila aj spoločnosť Alchemy Partners, ktorá sa už raz pokúsila o kúpu Roveru v roku 2000, avšak bez úspechu. Európska komisia teraz očakáva, že v krátkom čase dostane od britskej vlády správu o poskytnutí pomoci, keďže, ako upozornila, bez nej teoreticky nie je možné pomoc poskytnúť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 01:58