StoryEditor

Hladové doliny zaplnili investori

31.05.2006, 00:00
V priemyselných oblastiach, ktoré mali doplatiť na bankroty veľkých podnikov, sa usídlili desiatky moderných firiem. Stredné Považie a Martin nestratili lesk strojárskej výroby, na Orave sa ďalej robí najmä elektronika.
Keď sa koncom 90. rokov spustila lavína bankrotov, politici aj niektorí ekonómovia predpovedali, že z regiónov, ktorých ekonomiky stáli na veľkých priemyselných podnikoch, budú hladové doliny. Po siedmich rokoch sa ukazujú tieto obavy ako zbytočné. Stredné Považie a Martin patria k najvyspelejším častiam Slovenska.
Osud hladových dolín sa nenaplnil vďaka príchodu nových investorov. Do Martina prišli Johnson Controls, Volkswagen či Ecco, noví investori sa usadili aj na strednom Považí v bývalých strojárskych mestách. Zorné pole investorov sa rýchlo rozširuje aj o Kysuce a Oravu.

Autá a elektronika
"Na Orave máme zatiaľ tri projekty v elektrotechnickom a automobilovom priemysle. Je to závod Key Plastic Slovakia v Dolnom Kubíne, aktivity taiwanskej spoločnosti TECO Electric & Machinery v Trstenej a Ecimex Group v Nižnej," tvrdí hovorca vládnej investičnej agentúry SARIO Michal Novota.
Podobná situácia je aj na Kysuciach. Spoločnosť INA Kysuce skončila s prvou etapou stavby štvrtej výrobnej haly. Do konca tohto roka do nej inštaluje stroje a začnú s testovacou výrobou. Firma bude mať štyri výrobné haly, pričom tri sú už postavené. V Kysuckom Novom Meste stavajú závody aj iní výrobcovia autosúčiastok.

Tradícia zvíťazila
Pozornosť investorov, ktorí odvrátili vznik hladových dolín, upútala najmä pracovná sila v tradičných priemyselných mestách a mestečkách. Zamestnanci tam sú nielenže lacní, ale majú prax a vzdelanie, bez ktorého by neboli pre strojárske a elektrotechnické firmy zaujímaví.
Na Orave zvíťazila tradícia výroby televízorov. Taiwanská spoločnosť TECO Electric & Machinery vyrába v spolupráci s OVP Orava farebné televízory s LCD obrazovkou, pričom Oravci majú v tomto smere prvenstvo na Slovensku. "Jedným z dôvodov, prečo sa silná medzinárodná firma rozhodla pre Slovensko, je to, že sme už mali skúsenosti s výrobou vlastných televízorov, máme moderné zariadenia a skúsený personál," povedal generálny riaditeľ OVP Orava Jozef Sitek.

Investori na vidieku
Na hornej Orave je stále dosť odborníkov. V Oravskej Lesnej už vyše desať rokov pôsobí firma CRT Electronic, ktorá patrí do nemeckej skupiny I-R-P z Norimbergu. Závod vyrába moderné elektronické moduly pre rôzne odvetvia priemyslu a deväť desatín produkcie vyváža do západnej Európy.
V areáli závodu bývalej fabriky OTF je dnes firma Avex Production, ktorej majiteľmi sú Ján Oršuliak a Gabriela Bučeková z Bratislavy. Firma s 360 zamestnancami vyrába elektronické komponenty. Medzi jej hlavnými odberateľmi sú spoločnosti ako Matsushita, Samsung či Hitachi.

Nový priemyselný park

V Istebnom postupne likvidujú starý metalurgický závod OFZ a voľnú plochu firma ponúkla vládnej investičnej agentúre SARIO na priemyselný park. Podľa Novotu poldruhahektárová plocha je v agentúrnej databáze a je k dispozícii potenciálnym investorom. "Momentálne na Slovensku máme rozpracovaných 149 projektov, ktoré sú v rôznych štádiách prípravy, a niektoré ešte nie sú lokalizované. Investori sa musia sami rozhodnúť, do ktorých regiónov pôjdu," dodal Novota.

Príkladom, keď tradičná slovenská výroba prilákala zahraničného investora, je OVP v Trstenej. Na snímke je prezident spoločnosti TECO Electric & Machinery Eugene Huang (druhý zľava) pri prehliadke spoločnej výroby so šéfom OVP Jozefom Sitekom (tretí zľava). Snímka TASR/L. Vojtaššáková

01 - Modified: 2003-03-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Exxon zatiaľ neverí podmienkam v Rusku
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 21:48