StoryEditor

Slovtos poškuľuje po autododávateľoch

09.06.2005, 00:00
Slovtos z Jasovej pri Nových Zámkoch sa chce so svojimi obrábacími strojmi presadiť najmä u subdodávateľov pre automobilový priemysel.

Odbyt obrábacích a tvárniacich strojov závisí od investícií v strojárskych podnikoch, ktoré patria k ich najväčším odberateľom. Túto skutočnosť si uvedomuje aj firma Slovtos z Jasovej pri Nových Zámkoch, ktorá je jediným tuzemským výrobcom strednej kategórie CNC riadených obrábacích strojov. Podľa konateľa Roberta Pilcza je ich strategickým zámerom presadiť tieto progresívne technológie najmä u dodávateľov komponentov pre automobilový priemysel. "V tomto roku investujeme predovšetkým do vývoja nových strojov. Už na jeseň chceme dať na trh nový model lineárneho sústruhu pre menších podnikateľov a stredne veľké firmy. Jeho cena nepresiahne milión korún," tvrdí Pilcz.
Firma má vo výrobnom sortimente sériu obrábacích strojov, od najmenších až po stredné kategórie. Takmer 80 percent produkcie vyváža, predovšetkým do Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska a Nemecka. Stroje z Jasovej používajú napríklad české firmy Mikronex, JCS Democentrum, FAB, Presiosa, belgická spoločnosť S.A. Stimac, ale aj slovenské podniky Fomet, Atec, Microstep, Terbo a ďalšie. Súčasťou výrobného programu Slovtosu je tiež výroba príslušenstva k obrábacím strojom. Pri ich odbyte firma spolupracuje s českými firmami Strojimport a Tradeinvest, ktoré ich exportujú ďalej do sveta. Podľa Pilcza sa chcú presadiť aj na východných trhoch. Prvé dodávky už realizovali do Bieloruska.
Podľa riaditeľa Zväzu výrobcov a dodávateľov strojárskej techniky ČR Zdenka Hollého je konkurencia vo výrobe obrábacích strojov veľmi veľká. Až 40 percent celosvetovej produkcie tohto odvetvia pritom odberá práve automobilový priemysel, kde neustále rastú nároky na kvalitu a produktivitu práce. V Európe patria k lídrom firmy z Nemecka, Talianska, zo Švajčiarska, Španielska a z Francúzska. Šancu na uplatnenie majú podľa neho aj české a slovenské podniky, hoci ich podiel na celosvetovej produkcii dosahuje len necelého percento.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:41