StoryEditor

Zlaté časy televíznych pirátov sa končia

07.10.2005, 00:00
Na Slovensku sa rozmohol nový fenomén -- kradnutie televízneho signálu. Podľa prezidenta Asociácie prevádzkovateľov káblovej televízie Roberta Ťavodu je situácia doslova alarmujúca. "Podľa našich odhadov, ktoré sú dosť presné, je pirátsky príjem káblových televízií vrátane kódovaných programov na hranici desiatich percent," tvrdí.
Na Slovensku sa rozmohol nový fenomén - kradnutie televízneho signálu. Podľa prezidenta Asociácie prevádzkovateľov káblovej televízie Roberta Ťavodu je situácia doslova alarmujúca. "Podľa našich odhadov, ktoré sú dosť presné, je pirátsky príjem káblových televízií vrátane kódovaných programov na hranici desiatich percent," tvrdí. To je asi 50-tisíc čiernych klientov. Pri nekódovaných mikrovlnných systémoch sú krádeže signálu ešte vyššie, podľa Ťavodu je v tomto prípade počet pirátov 3- až 7-krát vyšší, ako je počet platiacich zákazníkov. Ako dodal, nelegálne sa sledujú dokonca už aj kódované programy zo satelitov a kopírujú sa a nelegálne šíria aj televízne karty.
Výnimkou nie je ani ilegálna výroba a predaj pirátskych dekodérov na mikrovlnné digitálne televízne a rozhlasové vysielanie, ktoré sa na Slovensku ešte len rozbieha. Jeho prevádzkovatelia už teraz hovoria o problémoch s televíznymi pirátmi. "Ťažko sa predávajú naše produkty vrátane filmových kanálov, keď je priestor zamorený pirátskymi anténami na analógové a nekódované vysielanie s dekodérmi, ktoré si zostrojí každý zdatnejší rádioamatér," hovorí Tibor Orlovský, generálny riaditeľ popradskej firmy KID, ktorej dcérska spoločnosť S-Team pred týždňom spustila v Košiciach digitálne televízne a rozhlasové vysielanie mikrovlnným systémom.
Skúsenosti s televíznymi pirátmi má aj František Kadúch, spolumajiteľ a riaditeľ firmy Satro, ktorá vysiela digitálne v Nitre, Novom Meste nad Váhom a v Bratislave. "My už máme digitálny signál kódovaný," dodáva. Spoločnosť dáva svojim klientom kartičky, ktoré im uvoľnia prístup k zakódovanému signálu.
"Podľa dostupných údajov Slovensko patrí medzi krajiny s najväčším počtom nelegálnych odberateľov plateného televízneho signálu v Európe. Predstavuje to vážny problém, ktorý spôsobuje všetkým káblovým operátorom vysoké materiálne škody. Nelegálny odber sa však nepriamo dotýka aj dodávateľov televíznych programov, ktorí pre vysoké straty spôsobené pirátstvom uvažujú o odchode zo Slovenska," povedal poverený hovorca spoločnosti UPC Slovensko Jaroslav Kolár.
Polícia je proti televíznym pirátom prakticky bezmocná, chýba totiž legislatíva. No tá sa už pripravuje. Predaj a šírenie neautorizovaných dekodérov bude postihovať novela zákona o ochrane národného rozhlasového a televízneho vysielania, o ktorej už rokoval vládny kabinet a v najbližších dňoch bude predložená do parlamentu. To však nič nemení na situácii, že Slovensko mešká so schválením tejto právnej normy, čo mu už vyčítala aj Európska únia.

Pokuta až do dvoch miliónov korún
Za novelizáciou zákona stojí 21 členov Asociácie prevádzkovateľov káblovej televízie. Ťavoda v tejto súvislosti povedal, že náklady káblových operátorov na ochranu pred krádežami signálov sú vysoké a neúmerne zaťažujú aj legálnych abonentov, keďže musia platiť vyššie poplatky. "Presne vieme, kto a kde má namontované dekodéry, ba vieme aj to, kto ich namontoval, ale nie je možné týchto ľudí zatiaľ postihnúť," povedal Ťavoda. Novela zákona uvoľní ruky Slovenskej obchodnej inšpekcii. Postupy a možnosti odhaľovania pirátstva v televízii určia vykonávacie predpisy. Minimálna pokuta bude 500-tisíc korún, maximálna dva milióny korún. Možný bude aj trestnoprávny postih. "Je to rovnaká krádež, ako keď niekto ukradne peniaze v banke," dodal.

Ktoré stanice najviac lákajú  televíznych pirátov v káblovej televízii
HBO
HBO 2
Eurosport
Galaxie Sport
DSF
Hallmark
Discovery chanel
Animal Planet
CNN International
XXL
Zdroj: hn
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:18