StoryEditor

Výzva pre Monsanto

20.11.2006, 23:00
Americká biotechnologická spoločnosť Cibus oznámila uvedenie novej, údajne environmentálne priateľskej technológie, ktorá nevyužíva na zvýšenie odolnosti rastlín vkladanie cudzích génov. To by mohlo výrazne zmeniť súčasný niekoľkomiliardový trh s agrobiotechnológiami. Očakáva sa totiž, že nová technológia by mohla upokojiť aj doteraz voči geneticky modifikovaným plodinám nepriateľsky naladených Európanov a navyše, zasiahnuť do trhu, na ktorom bezkonkurenčne dominuje americká firma Monsanto.

Americká biotechnologická spoločnosť Cibus oznámila uvedenie novej, údajne environmentálne priateľskej technológie, ktorá nevyužíva na zvýšenie odolnosti rastlín vkladanie cudzích génov. To by podľa Financial Times mohlo zmeniť súčasný niekoľkomiliardový trh s agrobiotechnológiami. Očakáva sa totiž, že nová technológia by mohla upokojiť aj doteraz proti geneticky modifikovaným plodinám nepriateľsky naladených Európanov a navyše, zasiahnuť do trhu, na ktorom bezkonkurenčne dominuje americká firma Monsanto.
Ustúpi Európa?
Na rozdiel od genetickej mutácie, ktorá je založená na prenose cudzích génov do rastlín, takzvanej netransgenickej technológie RTDS (Rapid Trait Development System), využíva genetický proces prebiehajúci v samotnej rastline na zmenu jej DNA," cituje stránka grainnet.com prezidenta Cibusu Keitha Walkera. Prenos cudzích génov je hlavný dôvod, pre ktorý je, napríklad, veľká časť Európanov podozrievavá voči geneticky upravovaným plodinám firiem ako Monsanto či švajčiarska Syngenta.
Firma zatiaľ uzatvorila partnerstvo s americkými pestovateľmi ciroku, na ktorom chce svoju technológiu uplatniť, no úspešná bola už aj pri ryži či olejnatej rastline kanola. Podľa Financial Times chce Cibus uviesť v budúcom roku na trh RTDS kanolu odolnú proti burinám a v ďalšom roku by mala prísť na trh ryža.
Lukratívny trh
Ako povedal predseda Predstavenstva Cibusu Stephen Evans-Freke, na vývoji technológie pracovalo približne 20 vedcov firmy, ktorých posledných šesť rokov financovali investičné firmy. Tie na vývoj novej technológie vynaložili takmer 30 miliónov dolárov (840 miliónov Sk). Zároveň potvrdil, že Cibus plánuje vstúpiť na trh Monsanta, súčasného hegemóna v sektore agrobiotechnológií. RTDS postupne plánujú využívať aj pri pestovaní kukurice, bavlny a sóje, čo sú hlavné plodiny, kde sa využíva genetická modifikácia.
Cibus verí, že nová technológia mu dáva šance. Trh s GMO plodinami patrí najmä vďaka Američanom medzi rýchlo rastúce, a to hlavne v posledných desiatich rokoch, čo je obdobie komerčného pestovania týchto plodín. Podľa poradenskej spoločnosti Cropnosis dosiahne trh s GMO plodinami v tomto roku hodnotu 6,15 miliardy dolárov. No riaditeľ biotechnologického oddelenia amerického Centra pre vedu v záujme verejnosti Greg Jaffe je opatrný aj pri technológii Cibusu. "Nech akokoľvek upravujete DNA, vždy si musíte byť istí, že je to bezpečné pre ľudí a životné prostredie".

Bez konkurencie
Firma Monsanto vznikla odčlenením sa od farmaceutickej spoločnosti Pfizer v roku 2002 a od toho momentu sa zamerala na rastový biznis geneticky modifikovaných semien poľnohospodárskych plodín. V tomto sektore je najsilnejšia, konkurenciu jej robia ešte Syngenta, Dow/DuPont a Bayer, no aj tie za ňou v ploche osiatej GMO semenami zaostávajú. V tomto roku vyčlenila na biotechnologický výskum a produkciu GMO semien vyše 700 miliónov dolárov. Pre firmu pracuje 12 vedeckovýskumných centier a niekoľko desiatok aliancií s ďalšími biotechnologickými firmami. Jej tohtoročné tržby z predaja GMO semien a iných produktov genomického biznisu dosiahli za finančný rok 2006 takmer štyri miliardy dolárov, čo je viac než polovica z celkových tržieb firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 13:58