StoryEditor

Thermo/Solar získal kontrakt v Bosne

14.03.2005, 23:00
Kontrakt za tri milióny korún získal výrobca slnečných kolektorov Thermo/Solar Žiar zo Žiaru nad Hronom v Bosne a Hercegovine. Ide o modernizáciu lokálnej energetickej infraštruktúry, v rámci ktorej nainštaluje 72 moderných kolektorov Heliostar 300 na prípravu ohriatej pitnej vody pre Dom zdravia v Banja Luke.

Kontrakt za tri milióny korún získal výrobca slnečných kolektorov Thermo/Solar Žiar zo Žiaru nad Hronom v Bosne a Hercegovine. Ide o modernizáciu lokálnej energetickej infraštruktúry, v rámci ktorej nainštaluje 72 moderných kolektorov Heliostar 300 na prípravu ohriatej pitnej vody pre Dom zdravia v Banja Luke. Súčasťou kontraktu sú aj prezentačné a osvetové aktivity o možnostiach využívania slnečnej energie.
Podľa zástupcu riaditeľa Thermo/Solaru Jána Tomčiaka bude žiarsky solárny systém zabezpečovať teplú vodu pre 47 ambulancií Domu zdravia, ktorý denne poskytuje služby 600 ľuďom. Balkán je pre odbyt slnečných kolektorov veľmi vhodným územím. Už koncom minulého storočia bol vtedajší veľký juhoslovanský trh na piatom mieste v Európe v počte využívaných slnečných kolektorov, ale občianska vojna tento rozvoj zabrzdila. Dnes je najperspektívnejší chorvátsky trh, kde Thermo/Solar predáva svoju produkciu cez partnera Soltech Zagreb.
Projekt v Banja Luke sa bude realizovať s podporou slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci a trustového fondu UNDP. Obe inštitúcie spolupracujú na základe memoranda o porozumení, ktoré podpísala vláda SR a UNDP. Riadiaci výbor trustového fondu schválil začiatkom marca granty v celkovej hodnote 1 582 700 dolárov pre 16 projektov zameraných na budovanie škôl, vzdelávacích centier a technickej i sociálnej infraštruktúry pre dvanásť európskych krajín, ktoré budú zabezpečovať slovenské firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:56