StoryEditor

Merck a Bayer súťažia v kupovaní akcií Scheringu

12.06.2006, 00:00

Nemecká farmaceutická skupina Merck zvýšila podiel v konkurenčnej spoločnosti Schering nad desať percent a podľa analytikov tým môže ohroziť plánované prevzatie Scheringu konkurenčným koncernom Bayer. Merck oznámil americkej komisii pre cenné papiere, že v súčasnosti vlastní 10,068 percenta akcií Scheringu. Hodnota tohto podielu je pri súčasnej cene akcií na burze 1,65 miliardy eur. Vedenie firmy Merck sa k tomu odmietlo vyjadriť.
Ponuku na prevzatie Scheringu v celkovej výške 16,5 miliardy eur podal v apríli nemecký farmaceutický koncern Bayer. Koncern ponúkol akcionárom Scheringu 86 centov za akciu a doteraz získal viac než 40-percentný podiel v spoločnosti. Podmienkou úspešnosti prevzatia je však získanie najmenej 75 percent akcií, pričom ponuka sa končí už budúcu stredu. Fúziou Bayer-Schering by vznikla farmaceutická spoločnosť s ročnými tržbami 15 miliárd eur, ktorá by zvýšila konkurencieschopnosť nemeckého farmaceutického priemyslu na svetových trhoch.
Spoločnosť Merck sa pokúsila o prevzatie Scheringu v marci, keď podala nepriateľskú ponuku vo výške 14,9 miliardy eur. Po oznámení vyššej ponuky Bayeru však svoj návrh stiahla. Podľa niektorých analytikov by zvyšovanie podielu Mercku v spoločnosti Schering mohlo oneskoriť alebo úplne prekaziť fúziu Bayer-Schering. Nie je totiž isté, či Bayer stihne do budúcej stredy získať stanovený trojštvrtinový podiel, ani či Merck svoj podiel v Scheringu koncernu Bayer predá.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:15