StoryEditor

Piráti zaplavujú Európu

12.11.2006, 23:00
EK má obavy z napodobenín liekov, ktoré do Európy v čoraz väčších množstvách prichádzajú z Indie a Ázie. "Zdravie obyvateľov je ohrozené," cituje komisára pre dane a clá Lászlóa Kovácsa denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Európska komisia má veľké obavy z napodobenín liekov, ktoré do Európy v čoraz väčších množstvách prichádzajú z Indie a juhovýchodnej Ázie. "Zdravie obyvateľov je ohrozené," cituje komisára pre dane a clá Lászlóa Kovácsa denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Absolútnou jednotkou pirátov liečiv je aj naďalej prostriedok na zvýšenie mužskej potencie Viagra. Colné úrady členských štátov Európskej únie však skonfiškovali aj falošné antibiotiká, lieky na znižovanie cholesterolu alebo na rakovinu. Celkovo úrady zhabali pol milióna falošných liekov, píše ďalej FAZ. Situáciu colníkov komplikuje aj obľuba internetu ako hlavného predajného kanála pre falošný tovar, najmä lieky.
"Neviditeľná vlna nebezpečných napodobenín tovarov ohrozuje ľudí v Európe," varuje Kovács. "Obrana spočíva v tom, že musíme byť rýchlejší než falšovatelia. Musíme rýchlo odhaľovať a zastavovať nové spôsoby falšovania, ktoré sa neustále menia, ak chceme ochrániť naše zdravie, bezpečnosť a hospodárstvo."
Tovar totiž čoraz rafinovanejšími cestami zaplavuje európske trhy. Colníci objavili nové tranzitné trasy, ktoré prekvapivo vedú cez Afganistan, Guineu a Švajčiarsko. Dubaj zostáva dôležitým prekladiskom lodných nákladov falošného tovaru. Podľa informácií EK vyše 60 percent všetkých plagiátov pochádza z Číny, kým India je čoraz dôležitejším zdrojom napodobenín liekov.
EK reaguje na tento vývoj novým akčným plánom. Na dôležitých európskych prístavoch a letiskách sú naplánované cielené colné kontroly. Kovács pri tejto príležitosti označil spoluprácu s Čínou za dobrú.
Podľa EK v tomto roku hitparáde falšovateľov jednoznačne dominuje tovar pre domácnosti, ktorého vysoká kvalita často znemožňuje odhalenie bez podrobnej technickej analýzy.

Hitparáda napodobenín
Podľa informácií EK najčastejšie sa falšuje textil. Európski colníci vlani skonfiškovali vyše desať miliónov kusov falošného textilu, čiže o 40 percent viac než v roku 2004. Druhé miesto si získali potraviny a nápoje, z ktorých bolo zaistených viac než päť miliónov kusov, čo predstavuje medziročný vzostup o 20 percent. Išlo najmä o alkoholické nápoje, džúsy, energetické nápoje, čaj a čokoládu. Tretiu skupinu tvoria lieky, ktoré sú však aj najnebezpečnejšou skupinou. Falšovatelia vyrábajú antibiotiká, lieky proti rakovine či cholesterolu a mnohé bežné lieky, napríklad Paracetamol.

Falšovanie v roku 2005
- skonfiškovaných viac než 75 miliónov kusov tovaru
- počet prípadov falšovania sa zvýšil o 20 % na 26 000
- počet skonfiškovaných tovarov sa znížil zhruba o 25 %
- výrazný pokles konfiškácií cigariet, CD/DVD a hračiek
- vzostup vo falšovaní potravín a nápojov
Zdroj:EK

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 20:57