StoryEditor

Na Orave zanikajú pracovné miesta

10.05.2006, 00:00
Prepad trhu s klasickými televíznymi obrazovkami zasiahol aj výrobcu elektrotechnických súčiastok Vidox v Trstenej, ktorý vo svojom závode v Nižnej zastavil výrobu. Podľa odborového predáka Mariána Cvancigera o prácu prišlo zhruba 300 ľudí, ktorí si ťažko hľadajú zamestnanie na hornej Orave

Prepad trhu s klasickými televíznymi obrazovkami zasiahol aj výrobcu elektrotechnických súčiastok Vidox v Trstenej, ktorý vo svojom závode v Nižnej zastavil výrobu. Podľa odborového predáka Mariána Cvancigera o prácu prišlo zhruba tristo ľudí, ktorí si ťažko hľadajú zamestnanie na hornej Orave.
"Mladší majú šancu vo firmách, ktoré sú v areáli v bývalej OTF-ky, kde je aj Vidox. Horšie je to s ľuďmi staršími ako 45 rokov, pretože o nich nie je záujem. Chodiť do zamestnania v ďalších mestách na Orave je nákladné, robotníci v regióne zarobia mesačne okolo osemtisíc korún," dodal Cvanciger.
Firma Vidox vlastnila v areáli OTF-ky administratívnu budovu, výrobné haly a niektoré z nich predáva. "Predávame nepotrebný majetok a nechali sme si zatiaľ výrobné zariadenia. Hľadáme solventného investora, ktorý môže investovať do novej výroby. Je to však zložité a ťažko povedať, ako to dopadne. Zdôrazňujem, že sme všetkých zamestnancov vyplatili," dodal ekonomický riaditeľ Vidoxu Jozef Orogváni.
Zatiaľ sa väčšina bývalých zamestnancov firmy prihlásila na úrade práce. "Nemáme veľa voľných miest, a tak si budú musieť nájsť prácu v iných regiónoch Slovenska. Podaktorí hľadajú prácu v Česku, najmä na severnej Morave. Je tu šanca po postavení automobilky Hyundai," uviedol Bohumil Hetteš z Úradu práce v Námestove.
Vidox vyrábal pre TCT v Rožnove pod Radhoštěm vychyľovacie cievky do klasických farebných obrazoviek. Ich odbyt zabezpečovala pražská Ecimex Group, ktorá vlastnila moravskú firmu. Z ekonomických ťažkostí jej mala pomôcť štátna firma Osinek, ktorá to podľa ČTK odmietla. Producent klasických televíznych obrazoviek na Vsetínsku definitívne skončil, pretože výrobcovia televízorov v Európe čoraz viac kupujú moderné LCD obrazovky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 14:24