StoryEditor

Sila investičných spoločností stále rastie

11.01.2006, 23:00
Po úspešnom roku 2005, keď na akvizíciách zarobili 115 miliárd dolárov, sa investičné spoločnosti začínajú spájať, aby v tomto roku skúpili ešte väčšie firmy. Investičné spoločnosti uskutočnili v minulom roku akvizície za rekordných 256 miliárd dolárov a majú dosť financií na to, aby len v Európe mohli uzatvoriť v najbližších rokoch obchody za 211 miliárd a v USA za 500 miliárd dolárov.

Po úspešnom roku 2005, keď na akvizíciách zarobili 115 miliárd dolárov, sa investičné spoločnosti začínajú spájať, aby v tomto roku skúpili ešte väčšie firmy. Ako uviedol pre International Herald Tribune Paulo Pereira, šéf európskej divízie fúzií a akvizícií (F/A) investičnej banky Morgan Stanley, investičné spoločnosti uskutočnili v minulom roku akvizície za rekordných 256 miliárd dolárov a majú dosť financií na to, aby len v Európe mohli uzatvoriť v najbližších rokoch obchody za 211 miliárd a v USA za 500 miliárd dolárov.

Prelomový rok
Denník Wall Street Journal Europe uvádza, že nie je vylúčené ani prekonanie historického rekordu hodnoty akvizície ešte spred 18 rokov, keď Kohlberg Kravis Roberts kúpila tabakový a potravinársky gigant RJR Nabisco za 29,5 miliardy dolárov. Analytici predpokladajú, že práve rok 2006 by vďaka podmienkam na trhu mohol byť tým, ktorý rekordnú akvizíciu prekoná.
Celková hodnota troch najväčších akvizícií zo strany investičných firiem stúpla podľa agentúry Bloomberg v minulom roku oproti roku 2004 z 15 na 42 miliárd dolárov a nemalý podiel na tomto zvýšení malo aj spájanie sa spoločností. Zatiaľ čo v roku 2004 sa na spoločných akvizíciách podieľalo deväť firiem, v minulom roku to už bolo dvanásť.

Záujem o technológie
Ako rastie hodnota akvizícií, bude sa zvyšovať aj podiel týchto spoločností na svetovom trhu s F/A. Podľa Roberta Kindlera z J. P. Morgan by investičné spoločnosti mali v tomto roku kontrolovať 20 percent svetového akvizičného trhu, čo je o päť percent viac než v roku minulom. Firmy totiž začínajú smerovať aj do sektorov, o ktoré v minulosti veľký záujem nemali. Medzi nové zaujímavé oblasti patrí technologický sektor, ktorý v minulosti investičné spoločnosti ignorovali. Priekopníkom bude podľa všetkého Bain Capital. Tá podľa Reuters plánuje za 3 miliardy dolárov kúpiť divíziu výrobkov elektronickej kontroly firmy Texas Instruments. Medzi ďalšie akvizície by mohli patriť Computer Sciences či Affiliated Computer Services. Texas Instruments, práve tak, ako jej divízia elektronickej kontroly, si od predaja sľubujú zlepšenie finančnej situácie, v prípade predanej divízie však akvizícia nemusí znamenať výhodu.

Vyciciavajú podniky?
Podľa informácií WSJE investičné spoločnosti totiž v ostatných rokoch čoraz viac využívajú skúpené firmy na vyplácanie si mastných dividend. Denník odvolávajúci sa na štatistiky ratingovej agentúry Standard & Poor's uviedol, že za ostatné dva roky si investičné spoločnosti vyplatili v rámci tzv. rekapitalizácie dividend z financií prevzatých spoločností viac než 50 miliárd dolárov. Takéto financovanie z majetku kúpených firiem nebolo ešte pred piatimi rokmi zvykom. V minulosti investičné firmy zarábali najmä tak, že skúpili spoločnosti vo finančných ťažkostiach, pomohli im s reštrukturalizáciou a za pár rokov ich za nepomerne vyššiu cenu predali. Teraz však zjavne hľadajú rýchlejšiu formu návratnosti vložených peňazí, a to cez hotovosť vytiahnutú z podnikov, ktoré ešte stále vlastnia. Niektorí ekonómovia sa obávajú, že takto "vyciciavané" podniky nemusia byť v budúcnosti schopné splácať záväzky. Investičné spoločnosti však v sťahovaní si financií z kúpených podnikov na vyplácanie dividend alebo zaplatenie rôznych poplatkov nevidia nič zlé. Ako pre WSJE uviedli, robia iba to, čo majú: zarábajú peniaze pre svojich akcionárov.

Návratnosť investície zrýchlili na úkor podnikov
-- v júni 2004 kúpila jedna z najväčších investičných firiem Blackstone Group chemický podnik Celanese za 650 miliónov dolárov. V priebehu deviatich mesiacov od uzavretia kontraktu vyplatila Celanese firme Blackstone dvakrát väčší objem na dividendách
-- v roku 2004 sa sumou 1,25 miliardy dolárov podieľali súkromní investori ako Bain Capital, Thomas H. Lee Partners a Providence Equity Partners na kúpe Warner Music Group od Time Warner, ktorej celková hodnota dosiahla 2,6 miliardy dolárov. V priebehu pár mesiacov zaplatila WMG svojim vlastníkom vo forme rôznych platieb a dividend 1,43 miliardy dolárov
-- investičné firmy Apax Partners, Apollo Management, Madison Dearborn Partners a Permira Advisers, ktoré kúpili minulý rok prevádzkovateľa satelitov Intelsat, si nechali dokonca ihneď po akvizícii vyplatiť z novoemitovaného dlhopisu Intelsatu 350 miliónov dolárov

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:58