StoryEditor

Chladenie nás pochová, tvrdia malé pohrebníctva

06.06.2006, 00:00

Pohrebné autá majú byť od novembra povinne vybavené chladiacim zariadením. Mnohým, najmä malým pohrebníctvam, zmena zákona skomplikovala život. Niektorí ju stále odmietajú.

Drahá prestavba
"Finančne by nás to položilo. Prestavba auta stojí aj dvestotisíc korún," tvrdí majiteľ pohrebnej služby na východe Slovenska, ktorý si neprial byť menovaný. Uvedomuje si však, že porušuje zákon a môže zaplatiť vysokú pokutu.
"Nechápem, načo máme mať chladiaci box, keď prevážame zosnulého len pár kilometrov. Navyše je v rakve, ktorá pôsobí ako tepelná izolácia," dodáva majiteľ pohrebníctva. Podľa neho by takto vybavené mali byť iba autá, ktoré zabezpečujú prevoz na veľkú diaľku.
Majitelia pohrebných služieb sa navzájom poznajú a vedia o prípadoch porušovania zákona. "Je tu zopár firiem, ktoré nemajú chladiace boxy," konštatuje Jozef Kovalčík z pohrebnej služby Glória v Prešove. "My máme autá vybavené podľa zákona. A myslím si, že je to dobrá vec," hovorí Kovalčík. Na lokálne prevozy je to podľa neho zbytočné, ale vždy treba držať krok s konkurenciou. Preto ani nezvýšili ceny, aj keď prestavba jedného auta stála od 120- do 200-tisíc korún.

Veľkí vo výhode
Vo výhode boli veľké pohrebné služby, ktoré boli na zmenu zákona pripravené. "Chladiace zariadenia v autách na prevoz zosnulých sme mali už pred dvoma rokmi," hovorí Miroslav Hrádek, riaditeľ mestského pohrebníctva Marianum v Bratislave. Prevozy podľa neho mierne zdraželi, naproti tomu niektoré ďalšie služby zlacneli. "Snažíme sa byť lacnejší ako konkurencia," dodáva Hrádek.
Silný konkurenčný boj medzi pohrebníctvami nedovoľuje dvíhať ceny aj napriek investíciám do chladiacich boxov. "My sme naše autá sme vybavili podľa zákona, smutné je, že niektorí prevádzkovatelia to nerešpektujú a jazdia si, ako chcú," tvrdí Branislav Ozimák, majiteľ pohrebnej služby Broz v Ludeniciach.
Niektorí prevádzkovatelia tvrdia, že slovenské zákony sú tvrdšie ako v okolitých krajinách. "Nikde v Európe nie sú všetky pohrebné autá vybavené chladením," uzatvára Kovalčík.

Hygienici sú zatiaľ zhovievaví
Zákon o pohrebníctve platí od 1. novembra minulého roka. "Pozabudlo sa na prechodné obdobie na vykonanie potrebných zmien," konštatuje Katarína Halzlová z Úradu verejného zdravotníctva. Hygienici preto prijali dohodu, že pri kontrole pohrebných áut budú rešpektovať, ak sa prevádzkovateľ preukáže záväznou objednávkou chladiaceho zariadenia. "Do novembra 2006, potom nastúpia pokuty," upozorňuje Halzlová. Zákon je podľa nej potrebný, aby sa zvýšila kvalita pohrebných služieb. "Podľa odhadov je u nás tristo pohrebníctiev a niektoré podnikajú na veľmi nízkej úrovni. Dopoludnia vozia paradajky a popoludní zosnulých," hovorí Halzlová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 14:05