StoryEditor

GM zatvorí portugalskú továreň v decembri

13.07.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Americká automobilka General Motors odkladá uzatvorenie továrne v portugalskom meste Azambuja z pôvodne plánovaného 31. októbra na december.
Odklad zrušenia továrne divízie Opel s 1 100 zamestnancami však nezabráni portugalskej vláde, aby právnou cestou žiadala vrátenie časti investičných stimulov poskytnutých GM. "Ide o jasné porušenie kontraktu a vláda okamžite podnikne všetky kroky na kompenzáciu vážnej škody, ktoré toto rozhodnutie prinesie krajine," uviedlo portugalské ministerstvo hospodárstva.
GM chce uzavrieť závod pre vysoké výrobné náklady, ktoré v prepočte na jedno auto o 500 eur presahujú ostatné továrne. Podľa portugalskej vlády sa však platnosť investičnej zmluvy s GM skončí až v roku 2008. Ako uviedla americká automobilka, je pripravená vrátiť zodpovedajúcu časť štátnej pomoci.
Španielsko a Portugalsko koncom osemdesiatych a začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia lákali investície automobilových spoločností vďaka svojej lacnej pracovnej sile. Nedávno však v Európe získali silnú konkurenciu v podobe postkomunistických krajín a firmy sa chcú sťahovať za lacnou pracovnou silou na východ. Výrobu z továrne Azambuja presunie GM do závodu v španielskej Saragose.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 03:32