StoryEditor

Firmou firiem je Citigroup

03.04.2007, 00:00
Veľkosť firmy neznamená automaticky úspech, či sa to týka presadenia sa doma alebo v zahraničí. Firmy môžu byť obrovské a ich rast minimálny a naopak.
V článku je tabuľka   V článku je graf

Veľkosť firmy neznamená automaticky úspech, či sa to týka presadenia sa doma alebo v zahraničí. Firmy môžu byť obrovské a ich rast minimálny, a naopak. Časopis Forbes preto robí prieskum s cieľom zistiť skutočne najväčšiu firmu na svete. Reálne najväčšími spoločnosťami sú finančné inštitúcie, ktoré mali zo sektorov aj najvyššie zisky. Prvé miesto v 2 000-člennom rebríčku najväčších firiem sveta patrí americkému finančnému konglomerátu Citigroup, nasledujú Bank of America a britská HSBC Holdings. Až za nimi skončila najobdivovanejšia firma na svete, General Electric. Výrazne sa v rebríčku posunula česká energetická firma ČEZ, ktorá oproti minulému roku poskočila o 186 miest. Tržby celej 2000-člennej skupiny vzrástli medziročne o 10 a zisk až o 32 percent.

Víťaz nevyhral ani raz
Forbes uskutočnil prieskum firiem zo štyroch rôznych pohľadov - tržieb, zisku, hodnoty aktív a trhovej hodnoty. Až kombinácia týchto štyroch faktorov ukázala, kto je skutočnou hviezdou. Napríklad Citigroup z pohľadu jednotlivých faktorov sa na prvé miesto nedostala ani raz. Z hľadiska tržieb bola najväčšia americká maloobchodná sieť Wal-Mart Stores (348,65 miliardy dolárov), celkovo však bola až sedemnásta. Najväčší zisk dosiahla ropná firma ExxonMobil (39,5 miliardy dolárov), po zahrnutí všetkých faktorov sa umiestnila na 7. mieste. Najväčšie aktíva mala francúzska banka BNP Paribas (takmer 1,9 bilióna dolárov a 14. miesto) a trhovú hodnotu General Electric. Aj keď počet amerických firiem medziročne o niečo klesol, ich kombinovaná trhová hodnota je stále najväčšia - 13,9 bilióna dolárov.

Veľké kauzy vyraďovali z hry
Na zaradenie do rebríčka museli mať všetky firmy tržby nad miliardu dolárov a hodnota ich akcií nesmela byť nižšia ako päť dolárov. Potom Forbes pri vyselektovaných firmách porovnával dlho- a krátkodobú návratnosť akciového kapitálu, rast tržieb a zisku, návratnosť investícií pre akcionárov a iné. Po takejto selekcii zvíťazila Citigroup, ktorá už vyše sto rokov poskytuje služby v oblasti bankovníctva a financií. Na Slovensku pôsobí od 1995, keď tu na trh nastúpila jej banková divízia Citibank. Od roku 2003 tu začala pôsobiť CitiFinancial, divízia spomínanej Citibank. Ani svetová trojka nie je u nás neznáma. HSBC Bank otvorila v júni 2005 v Bratislave pobočku, ktorá poskytuje viaceré produkty finančného a kapitálového trhu.
Z krajín strednej a východnej Európy sa medzi 2 000 najväčších firiem sveta zmestilo sedem podnikov, z toho najviac ich je z Poľska. Najúspešnejšou je však česká ČEZ, ktorá skončila na 453. mieste po 639. mieste v minulom roku. Ďaleko za ňou, až na 632. mieste, sa umiestnila maďarská ropná firma a materská firma Slovnaftu, MOL, nasledovaná poľskou PKN Orlen na 679. a maďarskou OTP Bank na 780. mieste.


pre zväčšenie kliknite na obrázok

01 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo sa očakáva v EÚ 02 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Česi sa neúspechu referenda neobávajú
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 09:48