StoryEditor

Jet sa zmení na Lukoil

12.12.2006, 23:00
Slovenskí motoristi si budú musieť čoskoro zvyknúť na novú značku čerpacích púmp. Najväčšia ruská ropná spoločnosť Lukoil chce totiž odkúpiť od svojho amerického akcionára ConocoPhilips všetky čerpacie stanice v Európe.
Slovenskí motoristi si budú musieť čoskoro zvyknúť na novú značku čerpacích púmp. Najväčšia ruská ropná spoločnosť Lukoil chce totiž odkúpiť od svojho amerického akcionára ConocoPhilips všetky čerpacie stanice v Európe. ConocoPhilips vlastní na Slovensku štrnásť púmp, ktoré prevádzkuje pod značkou Jet.

Slovnaft konkurenciu monitoruje
Svoju konkurenciu pozorne sleduje rafinéria Slovnaft, ktorá prevádzkuje viac ako dvesto čerpacích staníc na Slovensku. "Kroky našich konkurentov ovplyvňujú našu ďalšiu stratégiu," tvrdí hovorkyňa skupiny MOL Kristína Félová. Lukoil patrí aj k dodávateľom našej rafinérie. "Ich štruktúra nie je fixná," vysvetľuje Félová.
Lukoil sa takýmto spôsobom snaží expandovať vo východnej Európe. Už v júni firma oznámila, že s firmou ConocoPhilips plánuje spoločný projekt v oblasti rafinácie. ConocoPhilips prevádzkuje v šiestich európskych krajinách 383 čerpacích staníc. Okrem Česka, kde ich má 44, a Slovenska má čerpacie stanice tiež v Maďarsku, Belgicku, Poľsku a vo Fínsku. "Akvizícia maloobchodných sietí nám umožní zvýšiť predaj rafinovaných produktov o 1,4 milióna ton ročne," konštatuje viceprezident ruskej spoločnosti Leonid Fedun. ConocoPhilips vlastní v Lukoile takmer pätinu a o cene za čerpacie stanice firmy stále rokujú.



Rusi majú záujem o Česko
Ruský ropný gigant má s čerpacími stanicami skúsenosti. Okrem bývalých sovietskych republík ich prevádzkuje v Maďarsku, Poľsku, Bulharsku, Rumunsku, na Cypre a dokonca aj v Spojených štátoch. Lukoil však nemá záujem iba o pumpy. Chce odkúpiť aj 16,33-percentný podiel americkej firmy ConocoPhillips v Českej rafinérskej, ktorá má výrobné závody v Litvínove a Kralupoch.
Väčšinovým vlastníkom Českej rafinérskej s viac ako polovičným podielom je Unipetrol, po 16,33 percenta akcií má okrem Američanov aj taliansky koncern Eni a britsko-holandská spoločnosť Royal Dutch Shell.
Finančný riaditeľ Unipetrolu Marek Mroczkowski už skôr uviedol, že pokiaľ sa niektorí z partnerov rozhodne podiel v Českej rafinérskej predať, musí sa riadiť presným postupom, ktorý okrem iného stanoví, že súčasní partneri majú právo podiel kúpiť ako prví. Hovorkyňa Unipetrolu Michaela Lagronová dodala, že firma bude mať záujem o kúpu podielu ConocoPhilips, pokiaľ bude na predaj. Záujem Lukoilu o Českú rafinérsku odmietla komentovať a dodala, že nič o zmene majiteľov vo firme nepočula.
ConocoPhilips okrem podielu v českých rafinériách vlastní aj štyri rafinérie v západnej Európe.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 15:11