StoryEditor

Kontrolóri v obchodoch pred Veľkou nocou ožili

03.04.2007, 00:00

Obchody aj hypermarkety praskajú pred Veľkou nocou vo švíkoch nielen vďaka náporu kupujúcich, ale aj potravinových inšpektorov.
Štátna veterinárna a potravinová správa naplno rozbehla mimoriadne kontroly, ktoré sa cielene zameriavajú na sortiment súvisiaci s prípravami na sviatky. Pod drobnohľadom sú najmä čokoládové figúrky a sladkosti, mäso, alkoholické nápoje, vajíčka, mäsové a mliečne výrobky.
Podľa Martina Chudého, vedúceho kancelárie ústredného riaditeľa potravinovej správy, zatiaľ nezistili vážnejšie porušenia predpisov, ktoré by mali za následok stiahnutie problémových výrobkov z obehu. "Kontroly však prebiehajú nepretržite, takže situácia sa môže z hodiny na hodinu zmeniť," dodal.
Kontrolóri sa v potravinárskych prevádzkach zameriavajú najmä na dodržiavanie lehoty trvanlivosti, ktorá je každoročne jedným z najčastejšie sa opakujúcich nedostatkov. Posvietia si však aj na podmienky skladovania, hygienu predaja či teplotu rýchlo sa kaziacich potravín v chladiacich boxoch.
V prípade alkoholických nápojov kontrolóri sledujú parametre použitého liehu a správne označovanie na etiketách. Podľa Chudého nevykonávajú mimoriadne kontroly iba v maloobchodnej sieti, ale na pozore sa musia mať aj prevádzkovatelia distribučných centier a veľkoskladov.
V prípade zistenia závažných nedostatkov môže potravinová správa uložiť obchodníkovi pokutu do milióna korún. V máji nadobudne účinnosť novela zákona o potravinách, ktorá maximálnu výšku pokuty zvýši až na 50 miliónov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 14:08