StoryEditor

Dopyt po odmasťovacej technike rastie

23.06.2005, 00:00
Novú technológiu na ekologické odmasťovanie a čistenie súčiastok a komponentov plánuje v lete uviesť na trh firma QTS Slovakia z Vrábľov. V rámci inovácie výrobného programu rozšíria súčasný sortiment o poloautomatické odmasťovacie stoly, ktoré sú určené pre rôzne odvetvia priemyslu.

Novú technológiu na ekologické odmasťovanie a čistenie súčiastok a komponentov plánuje v lete uviesť na trh firma QTS Slovakia z Vrábľov. V rámci inovácie výrobného programu rozšíria súčasný sortiment o poloautomatické odmasťovacie stoly, ktoré sú určené pre rôzne odvetvia priemyslu, od veľkých strojárskych podnikov až po malé servisné prevádzky. Podľa konateľa firmy Patrika Mudráka sa v praxi na tento účel doteraz využívali najmä zariadenia založené na mechanicko-chemickej báze, ktoré sú však náročné na pracovnú silu. Nová technológia eliminuje náklady na manuálnu prácu, ako aj spotrebu čistiacich chemikálií.
"V priemyselných podnikoch výrazne rastie dopyt po ekologických technológiách, ktoré umožňujú odmasťovanie a čistenie kovových súčiastok a dielcov. Zvýšený záujem súvisí s prírastkom malých a stredných strojárskych podnikov, z ktorých mnohé sú dodávateľmi komponentov pre odvetvie automobilového priemyslu. Ich konkurencieschopnosť závisí aj od používania efektívnych zariadení, ktoré sú zároveň ohľaduplné k životnému prostrediu," povedal Mudrák.
QTS Slovakia pôsobí na trhu od roku 1993 a doteraz dodala odmasťovacie stoly a chemické prípravky do viac ako tisíc prevádzok. K najväčším odberateľom patria Slovenské elektrárne, Štátne lesy SR, Železnice SR, Slovenský plynárenský priemysel, Slovenská pošta, ale aj podniky autobusovej dopravy či autoservisy.
Ekologické odmasťovacie pracoviská sa uplatňujú najmä v prevádzkach, kde sa na čistenie pôvodne využíval technický benzín, trichlór, perchlór a podobné zdraviu škodlivé chemikálie. Tie QTS Slovakia nahradil vlastnými prípravkami z nechlórovaných uhľovodíkov. Súčasťou servisných aktivít firmy je aj odvoz, výmena a odborné zneškodňovanie použitých odmasťovacích chemikálií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 02:53