StoryEditor

Skúma nádorové choroby nadobličiek

10.10.2005, 00:00

Profesor Ružička sa raz opýtal študentov tretieho ročníka matematicko-fyzikálnej fakulty, či niekto nemá záujem o pozitrónovú emisnú tomografiu. "Zaujalo ma to. Bolo to niečo nové, na našej katedre nie príliš zaužívané," vysvetľuje Lucia Martíniová, ktorú ako prvú zo Slovenska prijali na doktorandské štúdium v národných ústavoch zdravia v americkej Bethesde.
Minulý rok v lete ju vyslali do Bethesdy, aby sa tam počas štvormesačnej stáže naučila ovládať mikro PET, plánovať experimenty, pripravovať zvieratá a analyzovať výsledky. "Keď som sa vrátila na Slovensko, začali sme mikro PET inštalovať. Prístroj umožňuje skúmať rôzne štádiá a typy rakoviny na malých laboratórnych zvieratách, ale aj iné ochorenia, ako sú Parkinsonova, Alzheimerova choroba a ďalšie," hovorí Martíniová.
Martíniová teraz v Spojených štátoch skúma nádorové ochorenia nadobličiek. Zodpovedá za zvierací model tohto ochorenia, ktorý umožňuje sledovať vývoj rakoviny laboratórnych zvierat a porovnávať ho s vývojom ochorenia u pacientov. "Hľadáme najefektívnejšiu metódu, ktorou by sa nám podarilo lokalizovať nádory. Snažíme sa nájsť metodiky, ktoré by nám umožnili lepšie overovať liečbu, resp. skúmať existujúce a nové rádiofarmaká. Ak sa metodiky potvrdia na laboratórnych zvieratách, môžu sa aplikovať do klinickej praxe," opisuje svoju súčasnú prácu v USA. Tomu však bude podľa nej predchádzať veľa testov.
"Do ústavov zdravia v Bethesde prichádzajú ľudia v kritickom stave a v rôznych štádiách rakoviny. Veľakrát v poslednej nádeji na prežitie. Je to pre mňa veľká motivácia," dodáva Martíniová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 13:56