StoryEditor

V Žiline zastavili stavbu Auparku

28.04.2006, 00:00
Výstavba žilinského Auparku je zastavená a o jej ďalšom pokračovaní má rozhodnúť tamojší Krajskú súd začiatkom mája. Podľa Združenie Za krajšiu Žilinu pri začatí výstavby bol porušený stavebný zákon a Spoločný stavebný úrad v Žiline nemal právo vydať územné rozhodnutie. Združenie uskutočňuje protestné zhromaždenia, na ktorých vyše dvetisíc Žilinčanov podpísalo výzvu na odstúpenie primátora z funkcie.

Výstavba žilinského Auparku je zastavená a o jej ďalšom pokračovaní má rozhodnúť tamojší krajský súd začiatkom mája. "Pri začatí stavby bol porušený stavebný zákon a Spoločný stavebný úrad v Žiline nemal právo vydať územné rozhodnutie," tvrdí poslanec mestského zastupiteľstva Dušan Maňák. Je aj aktivistom združenia Za krajšiu Žilinu, ktoré od začiatku bolo proti tomu, aby sa Aupark staval v centre mesta.
Združenie uskutočňuje protestné zhromaždenia, na ktorých vyše dvetisíc Žilinčanov podpísalo výzvu na odstúpenie primátora z funkcie. Podľa združenia je v Žiline pre umiestnenie Auparku viacero vhodnejších lokalít, napríklad medzi sídliskom Solinky a Hliny, kde bude aj diaľničný privádzač. Aupark v centre Žiliny negatívne zasiahne do pešej zóny a spôsobí aj dopravné ťažkosti.
V meste je už niekoľko supermarketov, kam chodia nakupovať ľudia z Turca, Kysúc a Oravy. Ak prídu do Auparku, nebudú mať kde parkovať, upozorňujú mnohí žilinskí architekti.
Proti stavbe je aj spoločnosť Slovak Invest Corporation v Žiline, ktorá vlastní hotel Slovakia vedľa budúceho Auparku. "S doterajším riešením nesúhlasíme, pretože napríklad zásobovacie autá by znemožnili vstup našich hostí do hotela. Malo by to byť denne až 70 nákladných áut. Ak to investor nevyrieši, budeme proti umiestneniu Auparku na Štúrovom námestí," informoval právny zástupca majiteľa hotela Marek Benedik.
Developerom projektu je HB Revis Group. "Investor vníma odďaľovanie termínu negatívne. Napriek tomu je rozhodnutý pokračovať v príprave stavby," povedala Petra Lajdová, hovorkyňa HB Reavis. Vedenie mesta výstavbu Aparku od začiatku podporuje, pričom pozemky na Štúrovom námestí v decembri 2003 predalo pod cenu.
Dnes je areál oplotený, stromy sú vyrúbané a nič sa tam nerobí. Pritom podľa primátora Jána Slotu už na jeseň tohto roku sa mal Aupark otvárať. "Sme za jeho postavenie na Štúrovom námestí a budeme o ďalších krokoch rokovať s investorom," povedal hovorca Mestského úradu v Žiline Ján Štofko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:39