StoryEditor

Stavbu Mochoviec obnovia v lete

15.03.2007, 23:00
Celkové náklady na dostavbu a sprevádzkovanie 3. a 4. bloku atómovej elektrárne Mochovce by mali dosiahnuť 1,4 miliardy eur.

Celkové náklady na dostavbu a sprevádzkovanie 3. a 4. bloku atómovej elektrárne Mochovce by mali dosiahnuť 1,4 miliardy eur. Vyplýva to z najnovšej verzie štúdie realizovateľnosti tohto projektu, ktorý včera prezentovali predstavitelia Enelu, majiteľa Slovenských elektrární.
Samotné práce na stavenisku elektrárne sa začnú už v júli tohto roku. Dielo by malo byť dokončené koncom roku 2012. Riaditeľ 3. a 4. bloku Giancarlo Aquilanti potvrdil, že na prípravných a projekčných prácach súvisiacich s projektom pracuje už od minulého roku 450 inžinierov a množstvo externých subdodávateľov.
Vypracovanie štúdie realizovateľnosti a na ňu nadväzujúce revízie a povoľovacie konania si už vyžiadali 29 miliónov eur. Počas výstavby vytvoria pracovné príležitosti pre 3 500 ľudí. Prevádzkovanie oboch nových blokov v Mochovciach vytvorí 230 nových pracovných pozícií.
Zaujímavosťou je, že v súvislosti s dostavbou Mochoviec nebude prebiehať žiadne stavebné konanie. Podľa právnych analýz investora totiž platí pôvodné stavebné povolenie, ktoré Slovenské elektrárne získali ešte koncom 80. rokov. Organizácia Greenpeace obviňuje Enel z tohto, že sa chce vyhnúť procesu hodnotenia vplyvov megainvestície na životné prostredie.
Aquilanti tieto informácie poprel a tvrdí, že elektrárne už v tomto období pripravujú komplexnú správu o dosahoch dostavby na životné prostredie. Dokument bude podľa neho plne zohľadňovať všetky požiadavky slovenskej i európskej legislatívy súvisiace s posudzovaním vplyvov na životné prostredie.
Enel vyvracia aj všetky obavy týkajúce sa jadrovej bezpečnosti. Tie vyplývajú najmä z toho, že v rámci projektu budú použité ruské reaktory typu VVER, ktoré sú údajne technicky zastarané. Podľa riaditeľa 3. a 4. bloku však bude projekt spĺňať všetky medzinárodné štandardy a jeho bezpečnostné parametre budú na najvyššej možnej úrovni.
Ambíciou Enelu je vypracovať také technické riešenie, ktoré by umožnilo znížiť produkciu rádioaktívnych odpadov a zároveň zvýšiť účinnosť nového energetického zariadenia. Investor si to v praxi predstavuje tak, že elektráreň by mala vyrobiť viac energie s použitím menšieho množstva paliva ako doteraz.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 04:01