StoryEditor

Rivali predložili novú sťažnosť na Microsoft

23.02.2006, 23:00
Skupina softvérových spoločností a spotrebiteľov predložila Európskej komisii novú sťažnosť na americkú softvérovú spoločnosť Microsoft. Európsky výbor pre medzioperačné systémy (ECIS), ktorý vznikol v roku 1989 a zahŕňa spoločnosti ako IBM, Oracle, Sun Microsystems, Nokia či RealNetworks, obvinil americkú firmu, že na trhu stále používa nečestné praktiky v hospodárskej súťaži, uviedla agentúra Reuters.
ECIS upozornil, že "správanie Microsoftu na trhu poškodzuje ostatné spoločnosti a zákazníkov, ktorí nemajú na výber medzi konkurenčnými softvérovými produktmi". Napríklad Softvér Microsoft Office neumožňuje konkurencii náležite spolupracovať s operačným systémom Windows a narúša tak hospodársku súťaž. "Tento softvér znemožňuje konkurencii dosiahnuť úplnú interoperabilitu," uviedol právnik skupiny ECIS Thomas Vinje.
"ECIS veľmi mrzí, že jediný spôsob, ako zastaviť pretrvávajúce nečestné správanie Microsoftu na trhu, je využitie antimonopolných zákonov," uviedol šéf skupiny Simon Awde. "Microsoft by sa mal okamžite začať riadiť nariadením Európskej komisie z roku 2004, proti ktorému sa americká spoločnosť odvolala," citovala šéfa internetová stránka ekonomického denníka Financial Times.
Brusel oznámil, že sťažnosť podrobne preštuduje a rozhodne, či voči Microsoftu otvorí nové vyšetrovanie, informoval International Herald Tribune.
Microsoft je však presvedčený, že za celou sťažnosťou sú najmä najväčšie firmy ako IBM a niektorí ďalší rivali, ktorí využívajú tento spôsob na dosahovanie vlastných obchodných výhod. "Vždy musíme očakávať, že keď prinesieme na trh nový produkt, z ktorého budú profitovať zákazníci... niekoľko našich konkurentov sa bude sťažovať," dodal Microsoft.
ECIS sa usiluje obrátiť pozornosť komisie aj na úplne nový rad produktov a aplikácií americkej spoločnosti vrátane nového operačného systému Microsoftu Windows Vista, ktorú by mala firma uviesť na trh v druhej polovici tohto roka. Správu o novom systéme zverejnil Microsoft na svojej stránke, omylom však prezradil, že sa pripravuje vydať osem verzií nového programu. Túto správu však zatiaľ nezverejnil oficiálne. Podľa informácií, neoficiálne zverejnených na stránke spoločnosti, by mal Microsoft uviesť na trh šesť primárnych verzií a dve dodatočné pre Európu bez mediálneho prehrávača Windows Media Player, aby tak vyhovel požiadavke EK.
Európska komisia udelila Microsoftu ešte v marci roku 2004 pokutu 497 miliónov na základe získaných dôkazov o tom, že americký softvérový gigant zneužíva svoje monopolné postavenie na trhu s operačnými systémami osobných počítačov na prenikanie na ostatné trhy. Podobne sa k obchodným praktikám Microsoftu ešte pred Európskou komisiou vyjadrili aj americké súdy.
Komisia spoločnosti nariadila, aby ponúkla na trhu operačný systém Windows v alternatívnej verzii bez prehrávača Media Player. Microsoft musí okrem toho poskytnúť konkurenčným producentom serverov kľúčové informácie o fungovaní operačného systému Windows, aby ich produkty boli s osobnými počítačmi so servermi Windows plne kompatibilné. Microsoft tak musí vyvinúť novú verziu operačného systému Windows bez Windows Media Player, ktorý je príliš tesne zviazaný s operačným systémom Windows.

Vývoj tržieb Microsoftu (v mld. USD)

Rok

Tržby

2000

22,956

2001

25,296

2002

28,365

2003

32,187

2004

36,835

2005

39,788
Zdroj: www.microsoft.com
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 21:47