StoryEditor

Vihorlat prepúšťa posledných strojárov

03.05.2006, 00:00
Brány Vihorlatu Snina sa o pár týždňov definitívne zatvoria. O prácu prichádzajú poslední zamestnanci.

Brány Vihorlatu Snina sa o pár týždňov definitívne zatvoria. O prácu prichádzajú poslední zamestnanci. Odborový predák vo Vihorlate František Cenkner včera informoval, že posledný aprílový deň bol posledným pracovným pre 165 ľudí zo strojárskej fabriky. Koncom apríla dostal úrad práce hlásenie o ďalšom hromadnom prepúšťaní. Skupine 208 zamestnancov Vihorlatu sa skončí pracovný pomer k 1. júnu tohto roka.
"Proklamovaný zámer fabriku ozdraviť a priviesť na cestu prosperity bol zrejme viac iba želaním tunajších ľudí než podnikateľskou snahou. Skoro štyri stovky strojárov sa ocitajú v ťažkej životnej situácii, bez práce a reálnej možnosti sa v tomto regióne niekde zamestnať," povedal Cenkner.
Oznámenie o masovom prepúšťaní v Snine prichádza pár týždňov po správe o zmene majiteľov Vihorlatu. Hubertus Gerlachov spolu s holandským finančným investorom Cebuwa, ktoré na sklonku roka 2001 kúpili od správcu konkurznej podstaty sninské strojárne za 220 miliónov korún a vytiahli ich z konkurzu, predali v polovici marca strojárne spoločnosti Aurys Snina.
"Táto spoločnosť plánovala prevziať výrobný program závodu, časť zamestnancov aj zákazky, ktoré dohodol ešte bývalý manažment. Od zmluvy však neskôr firma odstúpila," dodal odborový predák.
"Nie je to pravda. Od zmluvy sme neodstúpili. Posledný dátum na splnenie zmluvných podmienok je 20. máj. Rokujeme s obchodnými partnermi, o ničom nie je ešte definitívne rozhodnuté," informoval včera HN Zdenek Karaščák, spoločník Aurysu Snina. Karaščák tvrdí, že Aurys má záujem asi o dvesto bývalých zamestnancov Vihorlatu.
Oznámenia o hromadnom prepúšťaní sú podľa neho ešte z dielne bývalého manažmentu Vihorlatu. A ak chcú prepúšťaní zamestnanci Vihorlat dostať podľa kolektívnej zmluvy štvormesačné odstupné, musí sa celý proces dokončiť, dodal Karaščák. Prepúšťaní zamestnanci mali podľa neho v zmluvách uvedené aj podmienky, že počas trvania pracovného pomeru vo Vihorlate nesmú vykonávať rovnakú činnosť pre iných zamestnávateľov.
Vihorlat teda naozaj zanikne k 30. máju, keď ho opustí posledný z aprílových vyše 370 zamestnancov, no dnes je ešte zatiaľ stále reálna možnosť, že väčšina z nich si nájde prácu v novej fabrike -- Aurys Snina.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 01:21