StoryEditor

Biopalivá môžu zvýšiť ceny potravín

16.05.2007, 00:00
Rastúce nadšenie pre pestovanie tzv. palivových plodín tlačí na ceny potravín a hrozí, že v chudobných oblastiach povedie k hladu.

Ako sa totiž ukazuje, nadmerné pestovanie plodín určených na výrobu biopalív môže znížiť výmery určené na pestovanie plodín na potraviny a krmivá pre zvieratá. Na jednej strane sa zvýšia ceny, na strane druhej sa zníži potravinová pomoc pre najchudobnejšie štáty, keďže farmárom sa oplatí viac investovať do palivových plodín.
Ceny určujú Američania
Rozhodujúcim faktorom určujúcim ceny sú Spojené štáty, ktoré na svetové trhy dodávajú 70 percent kukurice, jednej z hlavných palivových komodít. Ich záujem o produkciu bioetanolu, na ktorý stavila vláda Georgea W. Busha, spôsobila, že ceny kukurice vzrástli začiatkom roka na desaťročné maximum, viac než štyri doláre (98,6 Sk) za bušel (asi 36 litrov). Ako informovala AP, objem kukurice určenej na ekopalivo sa v USA v ostatných piatich rokoch trojnásobne zvýšil zo 16,3 milióna ton v roku 2001 na 50 miliónov ton v minulom roku.
K tomu treba pripočítať rastúcu produkciu aj v Európe, Číne, Indii a Brazílii. Posledná spomenutá krajina je najväčší pestovateľ cukrovej trstiny a dnes už polovicu svojej produkcie transformuje na etanol, čím zasa tlačí na ceny cukru.
Kukuričné nepokoje
Medzinárodný menový fond podľa informácií Canadian Press začiatkom apríla informoval, že ceny základných potravín vzrástli v roku 2006 o 10 percent najmä v dôsledku rastu cien kukurice, pšenice a sójového oleja v druhej polovici roka. Tento trend má podľa neho pokračovať aj v ďalších rokoch.
Tlak biopalív na ceny potravín na vlastnej koži už pocítili Mexičania, kde sú kukuričné placky (tortillas) základom výživy. V januári sa cena placiek zvýšila trojnásobne na 1,36 dolára za kilogram. Keďže polovica obyvateľov žije z 5 dolárov na deň, táto cena nie je nízka. Po protestoch desaťtisícov Mexičanov začiatkom roka musel do cien vstúpiť aj prezident Felipe Calderon a inak silný zástanca voľného trhu nariadil stanovenie maximálnych cien placiek.
Začarovaný kruh
Nejde pritom len o kukuricu na ľudskú výživu. Plodina je jednou zo základných krmovín pre hospodárske zvieratá a niektorí chovatelia a spracovatelia mäsa sa už obávajú následného rastu cien mäsa. Tu môže problém podľa Reuters ešte znásobiť rozširujúca sa stredná vrstva v Číne, ktorá mení stravovacie návyky a už netúži jesť iba ryžu, ale vyžaduje čoraz viac mäsa. To znamená rozšírenie chovov a vyšší dopyt po krmivách.
Niektorí ekonómovia síce tvrdia, že terajší rast cien potravín je dočasný, no aj v prípade ich poklesu zrejme nepôjde pod úroveň pred "biopalivovým boomom". "V nasledujúcom roku sa ceny trochu znížia, to však neznamená, že niekedy ešte klesnú na hodnotu, na ktorej boli pred nástupom palivových plodín," povedal pre Reuters britský potravinový expert Edward Clay.
Zvyšujúca sa rozloha určená pre palivové plodiny nie je jediným problémom. Ďalším je nevyhnutné rozšírenie plôch na pestovanie potravinových plodín. Ako informovala stránka EarthTimes, do 20 rokov bude treba na výživu obyvateľstva Zeme potrebné zvýšiť súčasnú produkciu potravín o 50 percent. To znamená ďalšie plochy. Pritom už dnes padajú za obeť čoraz väčším plantážam určeným na pestovanie palmového oleja dažďové pralesy v Malajzii a Indonézii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. apríl 2024 01:01