StoryEditor

Víťaz tendra v Zbudzi soľ neťaží

29.05.2006, 00:00

Spoločnosť NChZ Sol Nováky napriek prvenstvu vo verejnej súťaži z februára tohto roka nezískala dobývacie práva v soľnom ložisku Zbudza. Ich vlastníkom sa po opakovanom výberovom konaní stala košická akciová spoločnosť V.O.D.S.
Víťazná firma sa zaoberá okrem iného obchodovaním s odpadmi či autobusovou a nákladnou dopravou, ale v predmete svojej činnosti nemá povolenú ťažbu soli. O to, že dobývacie práva v Zbudzi nakoniec získala, sa zaslúžil Obvodný banský úrad v Košiciach. Jeho predseda Dušan Čellár neuznal rozhodnutie komisie a podal na prokuratúru podnet na preskúmanie zákonnosti jej postupu.
Podľa hovorcu Krajskej prokuratúry v Košiciach Milana Filičku sa domáhal, aby prokuratúra vyslovila porušenie zákona a komisiu zrušila. Zároveň sa dožadoval zriadenia novej komisie, ktorá by podané návrhy opätovne vyhodnotila.
Prokuratúra nezistila dôvod na vydanie opatrenia a vec odložila. Napriek tomu však na 10. apríla Čellár opätovne zvolal výberovú komisiu a vyzval ju, aby znova hodnotila doručené návrhy a určila víťaza.

Neobvyklý postup
Víťazom opakovaného výberového konania sa stala spoločnosť, ktorá pri februárovom hodnotení údajne obsadila druhé miesto. Čellár pri zdôvodňovaní svojho postupu argumentoval tým, že výberová komisia zo 6. februára neurčila poradie uchádzačov.
"Banský úrad nemohol pokračovať v začatom procese, pretože nevedel, s ktorou organizáciou má konať. Opätovne zvolal výberovú komisiu, ktorá návrhy prehodnotila a určila poradie," tvrdí Čellár.
Povinnosť výberového konania pri určení dobývacieho priestoru inej organizácii sa na podnet Slovenskej banskej komory v Banskej Štiavnici do banského zákona dostala až jeho novelizáciou v roku 2001. Zákon nestanovuje počet členov komisie, procedúru voľby predsedu, podmienky vyradenia súťažných návrhov či otvárania obálok, jedno vymenúva taxatívne -- zloženie komisie. Okrem zástupcu štátnej banskej správy v nej musia byť starostovia obcí, ktorých sa ťažba týka, predstaviteľ banskej komory a obvodného úradu životného prostredia.

Zmena poradia
Februárová komisia, ktorú vymenoval Čellár, zákonom požadované zloženie mala. Piati z deviatich jej členov boli zamestnancami obvodných banských úradov. "Bol to precedens. Takéto zloženie je neobvyklé a vzbudzuje podozrenie z účelovosti. Predsedu Čellára som po vymenovaní komisie na to upozornil listom. Návrh zmeniť jej zloženie však neakceptoval," uviedol riaditeľ Slovenskej banskej komory Anton Ondrejkovič.
Aprílová výberová komisia sa, naopak, skladala len z piatich pracovníkov štátnej banskej správy. Ďalší jej členovia s vymenovacím dekrétom -- šéf banskej komory Ondrejkovič, starostovia obcí Zbudza a Nacina Ves Jaroslav Dzurjovčín a Anton Šándor, ako aj prednosta Obvodného úradu životného prostredia Michalovce Zoltán Komló, sa odmietli na opakovanom rokovaní komisie zúčastniť.
Všetci štyria tvrdia, že 6. februára komisia návrhy zhodnotila a tajným hlasovaním určila poradie. Odovzdali písomný doklad s jeho určením, a preto pokladali opätovné rokovanie výberovej komisie za neodôvodnené. Svoje stanovisko dali na vedomie aj Hlavnému banskému úradu v Banskej Štiavnici a ministerstvu hospodárstva.

Ľady sa pohli
Stavovská banícka organizácia sledovala výberové konanie na určenie dobývacích práv na Zbudzu inej organizácii a rozhodla sa konať. Jej predstavenstvo žiada ministerstvo hospodárstva a Hlavný banský úrad o prešetrenie postupu Obvodného banského úradu v Košiciach aj s priamou konfrontáciou členov komisie, až do jeho ukončenia o pozastavenie právnej účinnosti výsledku výberového konania z 10. apríla, ako aj o urýchlené vydanie záväzných pravidiel výberových konaní.
Predseda hlavného úradu Peter Kúkelčík uviedol, že sťažnosti firmy NChZ Sol a Slovenskej banskej komory, týkajúce sa kauzy Zbudza, prešetrujú. "Od Obvodného banského úradu v Košiciach sme si vyžiadali spisy súvisiace s týmto výberovým konaním. Pretože prešetrovanie nebolo ukončené, ponechávame si možnosť posudzovať štandardnosť a zákonnosť postupu OBÚ a nebudeme sa k nemu vyjadrovať," uviedol.

Ministerstvo mlčí
Čellár z Obvodného banského úradu v Košiciach je presvedčený o správnosti svojho postupu. Tvrdí však, že niektorí členovia komisie porušili zákonom uloženú povinnosť mlčanlivosti. Podľa právnika Slovenskej banskej komory Pavla Rafaja sa však mlčanlivosť netýka informácií procedurálneho charakteru, ale výlučne len obsahu predložených projektov.
"Nevidím dôvod zamlčovať skutočnosti tejto kauzy, ak chceme zabrániť obchádzaniu či porušeniu zákona," zdôraznil Rafaj. Ministerstvo hospodárstva, pod ktoré banské úrady patria, na písomné otázky pred vyše týždňom dosiaľ ani nezareagovalo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:02