StoryEditor

Stavebné firmy inkasujú čoraz viac

Stavebné podniky sa zhodujú, že k rastu ich obratu do veľkej miery prispeli štát a Európska únia mohutnými investíciami do budovania a rozvoja dopravnej infraštruktúry. Stavba nových diaľnic a modernizácia železničnej cesty ročne pohltia desiatky miliárd korún.

Stavebné firmy profitujú z boomu odvetvia. Vlani ich produkcia vzrástla v priemere o 15 percent na 122,2 miliardy korún. Stavebné podniky vlani vytvorili každú dvadsiatu korunu v slovenskej ekonomike. Investičná stavebná aktivita je okrem Bratislavy zrejmá najmä na západnom a na severe stredného Slovenska.

Haly pre investorov
Najväčšie firmy podnikajúce v stavebníctve vykázali vlani dvojciferný rast obratu najmä vďaka stavbe závodov nových investorov. František Hirner, konateľ firmy Zipp, ktorej vlani stúpol obrat zhruba o trinásť percent na 6,23 miliardy korún, za dôvod prudkého oživenia označil výstavbu priemyselných objektov pre automobilový priemysel.
Spolu s dvoma francúzskymi spoločnosťami tvorí Zipp konzorcium budujúce závod automobilky PSA Peugeot Citroën v Trnave. Podnik tiež dodal konštrukčne náročnú lakovňu pre Kia Motors v Žiline. Druhý sektor, na ktorom vlani Zipp profitoval, bola výstavba polyfunkčných objektov.

Regionálne rozdiely
Stavebné podniky sa zhodujú, že k rastu ich obratu do veľkej miery prispeli štát a Európska únia mohutnými investíciami do budovania a rozvoja dopravnej infraštruktúry. Stavba nových diaľnic a modernizácia železničnej cesty ročne pohltia desiatky miliárd korún. Z budovania dopravnej infraštruktúry ťažila napríklad skupina Skanska, ktorá vlani zdvojnásobila tržby na 5,83 miliardy korún.
Stavia sa však najmä na úseku medzi Bratislavou a Žilinou a z rastu celoslovenského stavebníctva teda neprofitujú lokálne stavebné spoločnosti na východe Slovenska. "Stavebníctvo síce rastie, treba sa však pozrieť na vývoj hrubej stavebnej produkcie v jednotlivých regiónoch. Potom by sa ukázala realita. Najsilnejší investori sú na diaľniciach, ktoré sa však budujú hlavne na západnom a sčasti na strednom Slovensku," upozorňuje generálny riaditeľ Stavomontu Snina Ondrej Patlovič.

Dominový efekt
Nedarí sa len veľkým stavebným podnikom, ale aj ich dodávateľom. Napríklad výrobca stavebných látok Baumit vlani zvýšil vlastné výkony o pätinu a dosiahol obrat 1,4 miliardy korún. Riaditeľ Baumitu Ľuboš Fusek vidí priestor na ďalší rast odvetvia v zatepľovaní domov a panelákov.
Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Ján Majerský predpovedá odvetviu ďalší rast aj v tomto roku. Stavbári sa budú podľa neho orientovať na stavbu a obnovu bytových domov, priemyselných a skladových objektov, obchodno-zábavných centier a vodohospodársku infraštruktúru.
Podľa ekonomického analytika Kamila Haláka do stavebníctva potečú naďalej okrem súkromných investícií aj peniaze zo štátneho rozpočtu, z verejných zdrojov a z eurofondov. Rozvojový program priorít na roky 2006 až 2008, ktorý spracovalo ministerstvo výstavby, zahŕňa 64 nových stavieb za vyše 170 miliárd korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 18:01