StoryEditor

AVC Čadca vyváža celú produkciu

13.11.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť Automobilová výroba Čadca za desať mesiacov tohto roka dosiahla obrat takmer pol miliardy korún a zisk pred zdanením presahuje dva milióny. Štyri pätiny exportu išli do krajín Európskej únie a zvyšok do Spojených štátov. "AVC bola privatizovaná v máji 1992 a Penta Investments do nej vstúpila v roku 2004. Akciová spoločnosť je dnes už plne súkromná, má jasnú štruktúru akcionárov, ktorí kladú veľký dôraz na rozvoj AVC," informoval hovorca Penty Investments Martin Danko.
AVC vlastní certifikát kvality ISO 9001/2000 a certifikáty VDA 6.1, ISO/TS 16 049/2000 pre európsky automobilový priemysel. Podľa hovorcu Penty postupne rozširuje svoje vzťahy so zákazníkmi na majetkovú účasť pri spoločnom podnikaní. "Firma má vlastné vývojové stredisko, v ktorom vyvíjajú špeciálne strojné zariadenia na zefektívňovanie výroby. Medzi najdôležitejšie projekty patrí napríklad prídavná pomocná prevodovka PTO pre traktory John Deere alebo špeciálne reduktory pre nápravy do stavebných strojov a traktorov," dodal Danko.
AVC je popredným slovenským výrobcom ozubených kolies, hriadeľov, diferenciálov, prídavných a pomocných pohonov, prevodoviek a kompresorov do nich i montážnych celkov pre automobilový priemysel a poľnohospodárske stroje. Firma bola založená v roku 1944 pod názvom Adlo ako v výrobca automobilových čerpadiel. V rokoch 1952 až 1992 patrila pod Tatru Kopřivnice, ktorá v bývalom Československu vyrábala osobné a nákladné autá.
"Od roku 1992 AVC pôsobí ako súkromná spoločnosť, ktorá sa za ostatné roky vypracovala na medzinárodne uznávaného dodávateľa komponentov pre automobilový priemysel. Medzi najznámejších zákazníkov patria automobilky Peugeot, Volkswagen, Tatra, TMA, Bosch, ale aj výrobca traktorov John Deere," zdôraznil Danko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 06:52