StoryEditor

Time Warner môže spasiť len super hit

19.06.2006, 00:00
Po nie práve najúspešnejšom uvedení filmu Poseidon, spoločnosť Time Warner a jej investori s napätím očakávajú veľký comeback v podobe nového spracovania legendárneho Supermana. V minulých rokoch nemala spoločnosť problém prinášať na trh filmové hity. Avšak v tomto roku jej povesť producenta super hitov bude v značnej miere závisieť od uvedenia nového Supermana, napísala CNN.
Analytici na Wall Street a investori často kritizujú mediálneho giganta za pretrvávajúci pokles tržieb a ziskov v divízii AOL. Navyše Time Warner v porovnaní s ostatnými mediálnymi spoločnosťami neodštartoval rok 2006 práve najúspešnejšie. S odvolaním sa na údaje filmového priemyslu dve veľké filmové štúdiá spoločnosti, Warner Bros a New Line, v súčasnosti disponujú spolu len 10,8-percentným podielom na trhu. Na porovnanie, obe štúdia mali spoločne v minulom roku približne 20-percentný podiel na trhu, pričom pod túto hranicu neklesli ani v rokoch 2001 až 2003. V minulých rokoch uvedené štyri filmy zo série o Harrym Potterovi od spoločnosti Warner Bros a Trilógie Kráľ prsteňov od New Line sa v najväčšej miere podieľali na zvýšení tržieb Time Warner. Teraz firma čaká na nový super hit.
Tohtoročné uvedenie filmu Poseidon však rozhodne nenaplnilo očakávania Time Warner. A keďže v tomto roku sa neočakáva uvedenie ďalšieho pokračovania o Harrym Potterovi, nemôže svoje tohtoročné výsledky spoločnosť založiť na tomto kasovom trháku. Vzhľadom na tento fakt spoločnosť s napätím očakáva uvedenie nového spracovania Supermana 28. júna.
Time Warner verí, že nový film Superman sa vracia prinesie očakávané zisky. Predpokladám, že práve Superman sa stane najväčším kasovým trhákom tohto leta, uviedol mediálny analytik Joe Bonner zo spoločnosti Argus Research.
Superman spôsobil veľké nadšenie medzi divákmi už pred dvadsiatimi rokmi a podobná situácia sa očakáva aj teraz. Nasvedčuje tomu veľký záujem divákov o hrdinov s neobvyklými vlastnosťami, ktoré im ponúkli napríklad aj filmové hity ako Spiderman alebo X-Men.
Time Warner v očakávaní zlepšenia svojho podielu na trhu stavil aj na vytvorení ďalších hitov oživením hrdinov ako je Batman. Práve tento komixový hrdina priniesol po uvedení len v USA spoločnosti tržby 205,3 milióna dolárov. Wayne Pace, finančný riaditeľ Timer Warner, je presvedčený, že firma si v tomto roku opäť polepší. Niektorí pozorovatelia si však kladú otázku, či po hite o Supermanovi bude spoločnosť schopná priniesť ešte v tomto roku na trh ďalší kasový trhák. Veľké nádeje kladie Time Warner aj do animovaného filmu o hrdinskom mravcovi, ktorý príde do kín v auguste.
Produkcia filmov sa na súčasných celkových tržbách spoločnosti v prvom štvrťroku tohto roka podieľala 26 percentami.

Najnavštevovanejšie filmy v kinách v USA v roku 2006 (podľa výšky tržieb v mil. USD)

Titul

Mediálna spoločnosť

Tržby

X-Men Fox 202,2
Doba ľadová 2 Fox 192,2
Da Vinciho kód Sony 189,2
Mission Impossible 3 Paramount 127,4
Scary Movie 4 Dimension 89
Poseidon Warner Bros. 55,2
Zdroj: Box Office Mojo
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:52