StoryEditor

Technologické firmy priťahujú kapitál

27.12.2006, 23:00
Poľský fond rizikového kapitálu MCI Management plánuje budúci rok investovať na Slovensku a v Česku aspoň 2,5 milióna eur. Pri dnešnom kurze to je asi 87,5 milióna korún.

Poľský fond rizikového kapitálu MCI Management plánuje budúci rok investovať na Slovensku a v Česku aspoň 2,5 milióna eur. Pri dnešnom kurze to je asi 87,5 milióna korún.
Celkovo by malo ísť o tri investície. "Nevylučujem, že všetky tri zrealizujeme na Slovensku," potvrdil včera Ondřej Bartoš, investičný riaditeľ fondu pre Slovensko a Česko.

Moderné technológie
MCI je technologický venture kapitálový fond špecializovaný na investície do internetu, mobilnej komunikácie, softvéru, elektronického obchodu a biotechnológií v regióne strednej a východnej Európy. Do týchto odvetví chce investovať aj na Slovensku. Doteraz bol aktívny najmä v projektoch v Poľsku a Česku.
"Na Slovensku doteraz nemáme žiadne investície, ale pozeráme sa na niekoľko firiem a s niektorými už komunikujeme," približuje Bartoš. O konkrétnych spoločnostiach však ešte nechcel hovoriť.

Investície v Česku
Začiatkom decembra MCI Management oznámil investíciu milión dolárov do českej spoločnosti Nostromo ICT, ktorá sa zaoberá vývojom a tvorbou hier a ďalšieho obsahu pre mobily. "Mobilný obsah je jedným zo sektorov, ktorý sledujeme už dlho. Nostromo ICT nás zaujalo tým, že ide o firmu, ktorá má silnú pozíciu na trhu, výborný manažment a ktorá sa môže stať významným regionálnym hráčom," povedal vtedy Bartoš.
Už v júli poľský kapitálový fond MCI Management získal takmer štvrtinu v spoločnosti Retail Info, ktorá prevádzkuje portály AkcniCeny.cz a Zlacnene.sk. Firma na svojich stránkach ponúka on-line informácie o nakupovaní v kamenných obchodoch, najmä v hypermarketoch.

Návratnosť 25 až 35 percent

MCI investuje do firiem v raných fázach vývoja. Následne vykonáva aktívnu vlastnícku kontrolu a v niektorých prípadoch vyhľadáva ďalšieho finančného investora na financovanie expanzie. Dĺžka investičného cyklu predstavuje tri až sedem rokov. Očakávaná návratnosť investícií je minimálne 25 až 35 percent. MCI z firiem vystupuje priamym predajom strategickému investorovi, manažérskym odkupom alebo primárnou emisiou na varšavskú burzu. Pri uvedení emisie na burzu by to bola aj v prípade českých a slovenských firiem poľská burza, pretože je jednou z najväčších a najlikvidnejších v regióne. Na varšavskej burze je od roku 2000 kótovaná aj samotná spoločnosť MCI.

01 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Potvrdený lesk vlády kráľa Šalamúna
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:43