StoryEditor

Kórejčania sú stále bez pozemkov

03.04.2006, 00:00
Vláda stále nevykúpila všetky pozemky pre Kiu Motors Slovakia a pre jej dodávateľa Hyundai Mobis, ktorý je vedľa automobilky. Pod infraštruktúru treba vykúpiť ešte 20 hektárov. Vláda vo februári zastavila privatizácie, čím sa zastavil aj prevod pôdy zo Slovenského pozemkového fondu pre automobilku. Podľa ministra hospodárstva Jirka Malchárka do začiatku apríla sa mali pozemky vyrovnať. Bez toho nemožno vydať stavebné povolenie.

Vláda stále nevykúpila všetky pozemky pre Kia Motors a Hyundai Mobis pri Žiline. Pod infraštruktúru treba vykúpiť ešte 20 hektárov. Vláda vo februári zastavila nakladanie so štátnym majetkom, čím zabrzdila aj prevod pôdy štátneho Slovenského pozemkového fondu pre automobilku.
Minister hospodárstva Jirko Malchárek sľuboval, že pozemky vyrovná do začiatku apríla. Bez vyrovnania nemožno vydať stavebné povolenie. Pozemky vykupuje spoločnosť Žilina Invest. "K týmto otázkam sa vyjadríme po skončení rokovania so Slovenským pozemkovým fondom, vlastníkmi nehnuteľností a s firmami Kia Motors Slovakia a Hyundai Mobis," informoval investičný riaditeľ Peter Beck.
Za výstavbu závodov Kia Motors a Hyundai Mobis štát zaplatí o 3,2 miliardy korún viac, ako sa pôvodne rátalo. Časť z týchto peňazí ide aj na vrub vykupovania pozemkov pod obidva závody a zlej prípravy priemyselnej zóny pri Žiline.
Podľa Dušana Mikulíka, predsedu bývalého petičného výboru v Tepličke nad Váhom, stavebné povolenie má Kia len pod lisovňu. Ostatné budovy postavil investor bez povolenia, ktoré vydáva Mestský stavebný úrad v Žiline. "Ľudia v obci sú nespokojní, lebo im zo sumy 350 korún za štvorcový meter zatiaľ vyplatili len štvrtinu. Spoločnosť Žilina Invest nedodržala termín, ku ktorému sa zaviazala v zmluvách," dodal Mikulík.
Členka petičného výboru v Nededzi Margita Mravcová dodáva, že ešte päť občanov nepredalo pozemky, ktoré sú pod závodom Kia a pod infraštruktúrou. Žiadajú za štvorcový meter viac, na ktorých sa vláda dohodla s majiteľmi ostatných pozemkov. "Neviem, ako sa to bude riešiť. Ostané parcely sú vykúpené, dohody s ľuďmi podpísané, len čakáme na doplatenie do 350 korún za štvorcový meter, ako nám vláda sľúbila," uviedla Mravcová.
Pre obce Mojš, Nededza, Teplička nad Váhom a Gbeľany vláda začiatkom marca schválila dotácie na ich rozvoj za 159 miliónov korún. Je to kompenzácia za negatívne dosahy, ktoré mali v súvislosti s výstavbou závodov Kia a Hyundai. Vyše sto miliónov dostane Teplička nad Váhom spolu s Nededzou, pričom v prvom prípade peniaze použijú na rekonštrukciu inžinierskych sietí a ciest.
"U nás peniaze použijeme na odkanalizovanie obce a chceme napríklad upraviť aj potok. Projekty máme a do dvoch rokov s tým môžeme byť hotoví. Len sme zatiaľ od štátu nedostali žiadne peniaze," povedal starosta Nededze Dušan Vajda.
V Gbeľanoch podľa starostu Jozefa Bielika peniaze použijú na opravu ciest, ktoré porušila zvýšená doprava počas výstavby automobilky. Podobne chcú postupovať aj v Mojši, kde majú cesty v havarijnom stave.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 03:43