StoryEditor

Na strednom Slovensku rušia skládku

25.05.2006, 00:00

Banská Bystrica začala včera s likvidáciu ekologického dlhu -- skládky pevného domového odpadu Horné Pršany. Na jej uzatvorenie, rekultiváciu a nepretržitý monitoring bude treba vyše 67 miliónov korún. Projekt je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, ktorý mestu poskytol takmer 51 miliónov korún. Približne 20 percentami prispeje štátny rozpočet a zvyšných päť percent pokrýva mesto z vlastného rozpočtu.
Skládka, ktorá dnes obsahuje 630-tisíc kubíkov odpadov, vznikala v rokoch 1986 až 1998 a rozprestiera sa na takmer 45 tisíckach štvorcových metrov. Po rozsiahlom požiari v roku 1998 sa už odpad na ňu nevyvážal a bola prekrytá vrstvou zeminy. Dažďová voda rozpúšťa odpadové látky a podzemné vody vykazujú zvýšený obsah dusitanov, železa a mangánu. Nedosahujú však hodnoty kontaminácie.
Obyvateľom Horných Pršian a Kremničky najviac znepríjemňuje život zápach a vznikajúce skládkové plyny. "Banská Bystrica sa začína rozširovať smerom ku Zvolenu, je najvyšší čas túto skládku uzatvoriť a rekultivovať," konštatoval primátor Ján Králik. Skládku prekryjú polmetrovou vrstvou zeminy, 20 centimetrami geokompozitu, geosynentickou rohožou a odplyňovacou štrkovou vrstvou.
Vznikajúci plyn sa spod rohože bude zachytávať v zberných studniach, odvádzať na čerpaciu stanicu a spaľovať. Vybudujú aj odvodňovací a drenážny systém, ktorý odvedie dažďové vody do blízkeho potoka. Na záver sa skládka zasype zeminou a zatrávni. Všetky práce na projekte ukončia v auguste 2007.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:28