StoryEditor

Lisabon žiada Britániu prijať euro

11.12.2002, 23:00

Britský premiér Tony Blair dostal rázne upozornenie od iného európskeho šéfa vlády, že Veľká Británia nemôže hrať v Európe hlavnú úlohu, dokiaľ neprijme euro. Portugalský premiér Jose Manuel Durao Barroso vyhlásil, že ak chce mať Veľká Británia právo viesť Európu, musí na seba zobrať aj zodpovednosť za najväčší projekt Európskej únie (EÚ). Ako uviedla mediálna agentúra BBC, portugalský premiér je prvý, ktorý verejne vyhlásil to, čo si mnohí politici myslia.
T. Blair opakovane vyhlásil, že chce, aby sa Veľká Británia plnoprávne a vážne podieľala na vedení EÚ. Avšak britský premiér trvá na tom, že akékoľvek rozhodnutie vlády, týkajúce sa pristúpenia k Európskej menovej únii, bude prijaté na báze piatich ekonomických testov zavedených britským ministrom financií Gordonom Brownom. Testy sú zamerané na zistenie, či sa britské hospodárstvo bude mať lepšie s jednotnou menou alebo bez nej. T. Blair sa takisto zaviazal, že predtým, ako padne rozhodnutie, usporiada v krajine referendum o vstupe do menovej únie.
Podľa portugalského premiéra rozhodnutie o vstupe zostane v podstate na obyvateľoch. Upozornil však, že ak Británia zostane mimo eurozóny, nebude schopná viesť Európu v oblastiach, ako je obranná politika a ani sa nebude môcť podieľať na dôležitých rozhodnutiach týkajúcich sa vnútorných reforiem EÚ, ako aj rozšírenia.
Ani členstvo Portugalska v menovej únii nebolo úplne bezproblémové. Stalo sa dokonca prvou krajinou, ktorá musela čeliť sankciám za neudržanie deficitu štátneho rozpočtu pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). V utorok dokonca muselo Portugalsko čeliť demonštráciám po tom, čo sa vláda rozhodla znížiť výdavky. Portugalská ministerka financií Manuela Ferreirová Leiteová uviedla, že tohtoročný deficit určite splní požiadavky Paktu stability EÚ. Na základe podmienok paktu musia európske krajiny zabezpečiť, aby sa ich deficit štátneho rozpočtu udržal pod hranicou 3 % HDP. Ministerka financií tvrdí, že tohtoročný deficit štátneho rozpočtu Portugalska bude na úrovni 2,8 %. Podľa Európskej komisie však dosiahne úroveň až 3,4 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 04:28