StoryEditor

Pôdohospodári chcú vyššie agrodotácie

01.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Vedenie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) zásadne nesúhlasí s návrhom štátneho rozpočtu na rok 2006, ktorý predložilo Ministerstvo financií SR. "Návrh počíta s priamymi platbami vo výške necelých 5,9 miliardy korún, čo predstavuje iba 41,93 percenta ich úrovne v tradičných členských krajinách Európskej únie," uvádza vo vyhlásení komora.

Vedenie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) zásadne nesúhlasí s návrhom štátneho rozpočtu na rok 2006, ktorý predložilo Ministerstvo financií SR. "Návrh počíta s priamymi platbami vo výške necelých 5,9 miliardy korún, čo predstavuje iba 41,93 percenta ich úrovne v tradičných členských krajinách Európskej únie," uvádza vo vyhlásení komora. Akceptovanie rozpočtu by podľa SPPK ukrátilo slovenských poľnohospodárov až o 3,2 miliardy korún, pretože prístupová zmluva umožňuje v budúcom roku posunúť priame podpory do výšky 65 percent. "S takouto disproporciou nemôžu podnikatelia v poľnohospodárstve a ich samosprávne organizácie súhlasiť, pretože má pre nich likvidačný charakter a nezabezpečí ich konkurenčnú schopnosť nielen vo vzťahu k farmárom v západnej Európe, ale ani v okolitých nových členských krajinách EÚ," tvrdí SPPK. Zníženie priamych platieb o 12 percentuálnych bodov v porovnaní s tohtoročným štátnym rozpočtom by malo podľa farmárov destabilizačný vplyv na ekonomiku celého poľnohospodársko-potravinárskeho komplexu. SPPK preto vyzýva rezort financií, vládu i parlament, aby na rok 2006 vyčlenili v štátnom rozpočte národný doplatok priamych platieb do výšky 65 percent.
Sklamanie pre pôdohospodárov predstavuje aj návrh budúcoročnej štátnej pomoci vo výške 226 miliónov korún. SPPK preto požaduje jej výšku upraviť na 700 miliónov korún. Okrem toho žiada, aby ministerstvo financií v súčinnosti s ministerstvom pôdohospodárstva vyšpecifikovali do návrhu štátneho rozpočtu na rok 2006 výšku prostriedkov na podporu likvidácie špecifických rizikových materiálov a živočíšneho odpadu. "Túto sumu požadujeme zapracovať do rozpočtovej kapitoly rezortu pôdohospodárstva tak, aby na jej úkor nedošlo ku kráteniu ostatných podporných titulov a mechanizmov," tvrdí SPPK.
Podľa hovorcu rezortu financií Petra Papanka budú rokovania o rozpočtových prioritách prebiehať tak na vláde, ako aj na Koaličnej rade. Požiadavky jednotlivých rozpočtových kapitol zatiaľ predstavujú 37 miliárd korún, možnosti sú na úrovni 4,5 až 5 miliárd korún. "Ak teda dáme viac na priame platby, peniaze nebudú môcť smerovať inam, napríklad do školstva," vyhlásil Papanek.
Úplne opačne ako SPPK vidí situáciu s priamymi platbami do agrosektora hlavný ekonóm ING Bank Ján Tóth. Ten považuje 62-percentný rast ročných výdavkov do pôdohospodárstva od roku 2002 za zarážajúci. Podľa neho sa preto dá "so zveličením táto vláda označiť ako vláda poľnohospodárov".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 23:56