StoryEditor

Rusko ide vpred, ale pomaly

15.06.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

V Petrohrade sa včera začalo dvojdňové Medzinárodné ekonomické fórum (MEF), ktoré je najväčším a najvplyvnejším podujatím svojho druhu na území bývalého Sovietskeho zväzu.
Na stretnutí niekoľkých stoviek ruských i medzinárodných podnikateľov a finančníkov sa bude diskutovať o štrukturálnych reformách v ruskej ekonomike a o spôsoboch získania nových medzinárodných investícií.
Prezident Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Jean Lemierre uviedol, že Rusko potrebuje uskutočniť diverzifikáciu svojej ekonomiky, aby prestalo byť tak veľmi závislé od príjmov za vývoz ropy a plynu. Je preň dôležité, aby dosiahlo pokrok v progresívnych technológiách. "Rusko ide vpred," povedal bankár, "ale musí postupovať rýchlejšie."
Dôležitosť postavenia ruskej ekonomiky na viacerých pilieroch vyzdvihol v prejave na fóre aj prezident Vladimir Putin. Varoval pred neodôvodnenými zásahmi štátu do hospodárstva. Upozornil na to, že tempo hospodárskeho rastu zostáva neuspokojivé napriek obrovským príjmom za export ropy a plynu. Štát sa však podľa neho nemôže stiahnuť zo všetkých oblastí ekonomiky. Má zostať v infraštruktúrach monopoloch a zbrojárskom priemysle.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:25