StoryEditor

Certifikované osivá sa používajú len spolovice

17.06.2005, 00:00
Ponuka certifikovaných osív na slovenskom trhu je pomerne široká, horšia je však situácia s ich využívaním. Pohybuje sa pod 50 percentami, čo je hlboko pod úrovňou vyspelých štátov.
Ponuka certifikovaných osív na slovenskom trhu je pomerne široká, horšia je však situácia s ich využívaním. Pohybuje sa pod 50 percentami, čo je hlboko pod úrovňou vyspelých štátov. Pritom vlaňajšie rozšírenie Európskej únie prinieslo aj na toto pole konkurenciu a väčší výber pre farmárov. Kým pred desiatimi rokmi sa osivárstvu venovali na Slovensku len tri krajské podniky, v súčasnosti ich v tejto oblasti podnikajú desiatky. Nie všetky však majú za sebou šľachtiteľov a nespolupracujú ani s renomovanými osivármi tak, ako napríklad Osivo Zvolen, Osivex Košice, Istropol Solary, Sempol Trnava alebo Hodreum Sládkovičovo.
Certifikované osivá sú pritom základným predpokladom kvalitnej úrody. Potvrdil to odborný pracovník Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslav Jankovích. Ako však vysvetlil, pestovatelia nemajú na certifikované osivo veľakrát dosť peňazí. Vyššia podpora z Európskej únie by však aj túto oblasť mala postupne zlepšiť.
Podľa generálneho riaditeľa Osiva Rudolfa Zajaca predaj certifikovaných osív a sadív minulý rok mierne klesol. Aj on tvrdí, že hlavnou príčinou je insolventnosť poľnohospodárov a často aj zlá platobná disciplína niektorých odberateľov. Odrazilo sa to aj na hospodárskych výsledkoch zvolenskej firmy. Jej vlaňajší čistý zisk 3,6 milióna korún - aj keď bol v medziročnom porovnaní o šesť percent vyšší - predstavoval len 90 percent z pôvodných zámerov. Spoločnosť pokles riešila náhradnými podpornými projektmi v oblasti výroby sladu, múky a obchodovania s merkantilným tovarom.
Rastúca konkurencia v tejto oblasti vedie k tomu, že osivárske spoločnosti sa postupne špecializujú na zastupovanie zahraničných šľachtiteľských organizácií, resp. na jednotlivé odrody. Zvolenská firma Osivo, ktorá má dvanásť výrobných divízií po celom Slovensku, patrí medzi najväčších tuzemských producentov certifikovaných osív a sadív. Nosnú časť jej výroby predstavujú osivá obilnín a zemiaková sadba. Osivo pritom spolupracuje s nemeckou zemiakarskou firmou Solana-Agroprodukte z Hamburgu a je tiež výhradným zástupcom ďalšej nemeckej firmy Lochow-Petkus, ktorá sa špecializuje na šľachtenie osív obilnín. Výsledkom tejto spolupráce je viacero registrovaných odrôd jarnej a ozimnej pšenice, ale aj tritikale, ovsa a ozimného jačmeňa.

Osivo sa špecializuje na sladovnícky jačmeň
Osivo už štvrtý rok čiastočne financuje výrobu niektorým poľnohospodárskym firmám a následne od nich vykupuje produkty. Jedným z úspešných projektov je garantovaný výkup slnečnicového semena, na ktorom Osivo spolupracuje s bratislavskou Palmou-Tumys. No najrozsiahlejším projektom, ktorý rozbehla zvolenská firma, je pestovanie sladovníckeho jačmeňa a následná výroba sladu. Osivo uzatvorilo zmluvy s vyše 50 pestovateľmi, ktorým financuje nákup kvalitného osiva, priemyselných hnojív a pesticídov. Poľnohospodári za to zvolenskej firme platia úrodou. Minulý rok Osivo navyše kúpilo z konkurznej podstaty pivovaru Urpín levickú sladovňu s ročnou výrobnou kapacitou 15-tisíc ton sladu. Do rekonštrukcie objektu investovalo 40 miliónov korún, ktoré získalo hlavne z úverov a zo zdrojov Európskej únie. Tento rok má v pláne vyprodukovať 15-tisíc ton sladu.

Hospodársky výsledok Osiva po zdanení (tis. Sk)
2000 2001 2002 2003 2004
1 294 2 488 3 558 3 426 3 635
Zdroj: Osivo, a. s.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 09:09