StoryEditor

Berlín znižuje firemné dane

14.03.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Nemecká vláda včera schválila plán výrazného zníženia daňového zaťaženia firiem. Daň z firemných ziskov by sa od budúceho roka mala znížiť z doterajších 39 na 30 percent.
Zníženie firemných daní bolo jedným z hlavných bodov vládneho programu súčasnej veľkej koalície pod vedením kancelárky Angely Merkelovej. Proti návrhu sa však vyslovila aj časť koaličných sociálnych demokratov, ktorí by mohli zabrániť prijatiu návrhu v parlamente aj napriek tomu, že predkladateľom návrhu zákona je ich minister financií Peer Steinbrück.
Reforma má zvýšiť príťažlivosť Nemecka ako miesta na podnikanie. Steinbrückov plán predpokladá, že firmy ušetria na dani tridsať miliárd eur ročne a reálne im zostane päť miliárd eur navyše. Vláda totiž chce 25 miliárd eur, ktoré stratí na príjmoch, pokryť rozšírením daňovej základne a snahou motivovať firmy, aby platili dane radšej v Nemecku než inde.
Nemecko má spomedzi tridsiatich členských krajín OECD po Japonsku a USA tretiu najvyššiu sadzbu firemnej dane. Berlín sa v minulých rokoch za ľavicovej vlády Gerharda Schrödera sťažoval na nových členov Európskej únie zo strednej a z východnej Európy, že nízkymi daňami k sebe lákajú firmy, čím v západnej Európe zvyšujú nezamestnanosť.
Daňovú základňu má podľa plánu rozšíriť obmedzenie možnosti odpočítať zo zisku platby úrokov. S týmto návrhom nesúhlasili podnikatelia a niektorí konzervatívci. Členovia SPD zasa nie sú spokojní s výpadkom daňových príjmov.
Daňové zmeny terajšej vlády, ktorá je pri moci od jesene 2005, zatiaľ priniesli Nemcom len vyššie náklady. Napríklad od januára platí výrazné zvýšenie dane z pridanej hodnoty, ktorá má znížiť deficity rozpočtu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 13:53