StoryEditor

Európa prispeje na cesty na východe

12.07.2006, 00:00
Prešovská župa sa stala prvou na Slovensku, ktorá získala od Európskej investičnej banky dlhodobú pôžičku. Kraj začne v auguste opravovať cesty 2. a 3. triedy vo svojej správe.

Prešovský samosprávny kraj začne v auguste opravovať cesty 2. a 3. triedy vo svojej správe za peniaze Európskej investičnej banky. Umožní mu to zmluva o poskytnutí úveru 1,3 miliardy korún, ktorú včera podpísali v Prešove župan Peter Chudík a šéf divízie banky pre Českú republiku a Slovensko Jean Vrla.
Prešovská župa sa stala prvou na Slovensku, ktorá získala od Európskej investičnej banky dlhodobú pôžičku. Samospráva sa na rámcovom úvere bude podieľať rovnakou sumou. Lehota splatnosti úveru je 25 rokov, pôžička má variabilné úročenie.
Ak by sa župa rozhodla čerpať celý úver v slovenských korunách a hneď, dosiahla by úroková sadzba BRIBOR mínus deväť bázických bodov, čo je viac ako štyri percentá. Pri úvere v eurách by bola sadzba Euribor plus dva bázické body, teda menej ako dve percentá ročne. Banka povolila kraju odklad splátok na sedem rokov.
Ako pre HN povedala vedúca odboru financií Úradu Prešovského samosprávneho kraja Mária Holíková, Európska investičná banka už uznala minuloročné investície župy za 700 miliónov korún do projektov v cestnej infraštruktúre ako splatenú časť. Zabezpečiť zvyšnú časť z príjmov kraja z fiškálnej decentralizácie by nemal byť podľa Holíkovej problém.
Úver od Európskej investičnej banky bude predstavovať 38,9 percenta bežných príjmov rozpočtu kraja v jednom kalendárnom roku. "Úver nás bude nútiť, aby sme hospodárili veľmi efektívne," nabáda predseda finančnej komisie Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja Pavol Tarcala.
Kraj môže úver čerpať počas troch rokov v desiatich samostatných tranžiach podľa svojich potrieb. Už v tomto roku by chcel preinvestovať pätinu z celkovej sumy, v budúcom roku 60 percent a v roku 2008 zvyšnú pätinu. "Takéto úverové podmienky boli pre župu najlepšou možnosťou ako získať najlacnejšie a najdlhšie peniaze," vyhlásil Chudík.
"Rozvoj cestnej infraštruktúry je práve to, čo chceme podporovať," dodal Vrla. Potvrdil, že banka nepožadovala od župy žiadne zábezpeky na úver. "Stačilo nám poznanie legislatívneho rámca, v akom sa samosprávne kraje na Slovensku pohybujú a ako fungujú na základe svojich rozpočtov," povedal.
Dodal, že banka sa nebráni spolupráci s ďalšími slovenskými župami. Má už rozpracovaný podobný úver pre Košický samosprávny kraj. Otvorená je aj spolupráci s vládou pri financovaní výstavby diaľnic. "Dopravná infraštruktúra je prioritou banky. Nedávno sme pre Slovensko podpísali úver 50 miliónov eur, teda takmer dve miliardy korún, na diaľničnú sieť. Sme pripravení podporovať PPP-projekty na vaše diaľnice. Rozvoj Európy bez rozvoja infraštruktúry nie je možný," povedal Vrla.

01 - Modified: 2003-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vojna ovplyvní Rusko cez ropu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 06:40