StoryEditor

Prešovu sa investori vyhli

15.03.2007, 23:00
Prešov ako skutočná tretia slovenská metropola. Noví investori a pracovné miesta. Výstavba bytov, zlepšenie služieb a dopravy. To boli hlavné sľuby primátora Pavla Hagyariho vo volebnej kampani.

Prešov ako skutočná tretia slovenská metropola. Noví investori a pracovné miesta. Výstavba bytov, zlepšenie služieb a dopravy. To boli hlavné sľuby primátora Pavla Hagyariho vo volebnej kampani.

Tretiemu najľudnatejšiemu mestu treba investície ako soľ. V okrese je 14-percentná evidovaná nezamestnosť. Mestu chýbajú dominantní korporátni zamestnávatelia. Najviac ľudí zamestnáva fakultná nemocnica, čo svedčí o nerozvinutosti podnikateľského prostredia.

Po troch mesiacoch v kresle primátor Hagyari tvrdí, že veci sa zmenia k lepšiemu. O dva týždne radnica zverejní totožnosť investora, ktorý do mesta prinesie dve miliardy korún a zamestná okolo tisíc ľudí. O pol roka by už mal začať vyrábať v takzvanej hnedej zóne.

"Okrem toho samospráva spolupracuje s holandskou developerskou spoločnosťou CTP Invest SK. V lokalite Grófske pripravuje vybudovanie priemyselnej zóny, ktorá má už 45 hektárov a firma pokračuje vo výkupe ďalších pozemkov," hovorí Hagyari. V lokalite by mali vyrásť kancelárske, skladové, výrobné, logistické a obchodné priestory, ktoré sa budú prenajímať.

Objem investícií spoločnosti CTP Invest SK by mal dosiahnuť okolo päť miliárd korún a v prvej etape by v zóne malo nájsť prácu asi tisíc päťsto ľudí. "S firmou spolupracujeme pri hľadaní finančnej podpory na výstavbu infraštruktúry a rokujeme s ďalšími investormi," dodáva primátor.

Mesto sa tiež usiluje vyriešiť ťažkú dopravnú situáciu. Radnici sa podarilo urýchliť začiatok výstavby severného diaľničného obchvatu o štyri roky. Technická príprava stavby by mala byť hotová tento rok a v roku 2009 sa má začať stavať. Pripravujú sa aj projekty na sľubovanú výstavbu bytov, olympijského bazéna a päťhviezdičkového hotela.

Radnica začala rozhovory s investormi o vybudovaní Arény Prešov, spoločensko-kultúrneho a športového stánku, ktorý by mal vyrásť v areáli súčasnej Mestskej haly. Prešov má snahu využívať na rekreačné a energetické účely aj horúci prameň slanej vody, ktorý sa nachádza štyri kilometre od mesta v obci Teriakovce. Primátor o tom rokoval s islandskými investormi, ktorí o viac ako stodvadsať stupňov teplý geotermálny zdroj prejavili záujem.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:32