StoryEditor

Slovensko zaujalo poštárov zo Západu

Akvizičná horúčka prebieha aj na trhu logistických a poštových služieb. Smerom na východ sa po Österreichische Post začína obracať už aj nemecká skupina Deutsche Post.
Minulý rok jej dcérska logistická a prepravná spoločnosť DHL prevzala českú kuriérsku firmu PPL a britskú logistickú spoločnosť Exel, ktorá mala zastúpenie aj na Slovensku. Ďalší záujem o akvizície v strednej a vo východnej Európe potvrdil šéf expresných zásielkových služieb Deutsche Post Peter Kruse. O ktoré krajiny ide, odmietol prezradiť.

Akvizičná horúčka
"Vo všeobecnej akvizičnej horúčke je možné, že DHL niečo pripravuje na Slovensku, ale zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne informácie," povedal pre HN zdroj z prostredia logistických spoločností. Logistický koncern cez svoje dcérske spoločnosti DHL Expres a DHL Exel Supply Chain obsluhuje jedenásť pobočiek na Slovensku, celková plocha skladov je sedemtisíc štvorcových metrov.
"DHL má dnes u nás rozbehnutých niekoľko veľkých projektov, ale pomerne málo sa venuje rastúcemu automobilovému priemyslu. Je možné, že prípadná akvizícia sa bude uberať týmto smerom," dodáva zdroj.
Firma DHL na Slovensku patrí do svetovej skupiny DHL, ktorá svojimi službami pokrýva približne 220 krajín sveta a zamestnáva okolo 285-tisíc ľudí. Svetová DHL je spolu s Deutsche Post a Postbank súčasťou skupiny Deutsche Post World Net, ktorá vlani dosiahla tržby 56 miliárd eur a pracuje pre ňu pol milióna zamestnancov.

Poštové služby lákajú
Deutsche Post nie je jedinou firmou svojho druhu, ktorá sa snaží posilniť svoje postavenie v strednej a vo východnej Európe. Rakúska Österreichische Post koncom apríla prevzala slovenskú directmarketingovú firmu Kolos, ktorej hlavnou činnosťou je neadresný mailing. Kolos má vybudovanú celoslovenskú sieť doručovateľov a v doručovaní reklamných zásielok má asi štvrtinový podiel na slovenskom trhu.
Pre Österreichische Post to je druhá akvizícia v strednej Európe. Minulý rok v lete kúpila maďarskú firmu Feibra Ungarn. Podľa odborníkov sa Rakúšania pripravujú na liberalizáciu na trhu poštových služieb postkomunistických krajinách a tá môže prilákať aj ďalšie spoločnosti.

Francúzi u nás expandujú
Okrem Nemcov a Rakúšanov sú na Slovensku usadení aj Francúzi. Groupe La Poste u nás cez svoju dcéru GeoPost ovláda prepravcu kusových zásielok DPD SK. Ten ohlásil, že rozširuje žilinskú pobočku. V metropole severného Slovenska má centrálne triediace stredisko pre vnútroštátnu sieť a prechádza ním podstatná časť zásielok do zahraničia.
Podľa prevádzkového riaditeľa spoločnosti Petra Pavuka vychádza zo žilinského strediska každú noc desať až pätnásť kamiónov do pobočiek spoločnosti v Banskej Bystrici, Bratislave, Nitre, Trenčíne a Trnave. Žilina má logistické spojenie aj s Budapešťou, Ostravou, Prahou a nemeckým Kesseldorfom.

Motorom je autopriemysel
Prepravcovia zásielok našli Slovensko vďaka boomu automobilového priemysel. Automobilky a ich dodávatelia tvoria podstatnú časť ich klientov. Potvrdila to Eva Mráziková zo spoločnosti DHL.
Hoci alternatívni poštári z rozvoja automobilového profitujú, stretávajú sa aj s ťažkosťami. "Prebiehajúca rekonštrukcia a výstavba diaľničného privádzača do Žiliny ku Kii nám obmedzuje dopravu. Stredisko je blízko stavby a hľadáme novú plochu, ktorá bude mať asi päťtisíc štvorcových metrov," dodal Pavuk z DPD SK.

Investície v Rusku
Slovensko nie je jedinou krajinou, kde poštári expandujú. Deutsche Post už koncom mája oznámila, že sa chystá investovať štvrť miliardy dolárov na ruskom trhu a podporiť tak svoje postavenie v tejto krajine. Tento rok sa chystá otvoriť pri Moskve veľký nákladný terminál a do dvoch rokov ďalšie dva.
Spoločnosť v Rusku očakáva ďalší vysoký nárast, najmä u klientov z ropného, plynárenského a automobilového priemyslu. DHL sa rozhodla investovať v Rusku aj napriek problémom, ktoré sú v krajine bežné, ako je korupcia, rozdrobená infraštruktúra, zlá dopravná situácia a zápchy na cestách.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 19:00