StoryEditor

Kysuce sa súdia o 500 hektárov lesov

11.07.2006, 00:00
Združenie majiteľov lesov a pasienkov v Krásne nad Kysucou sa už dlhší čas domáha vrátenia asi 500 hektárov lesov, pasienkov a poľnohospodárskej pôdy. V 50 rokoch boli zoštátnené a po roku 1992 v rámci reštitúcií si ich žiada takmer 600 právoplatných majiteľov, ktorí sú členmi združenia. Ide o 43 pozemkov, ktoré do roku 1996 vlastnilo tamojšie Jednotné roľnícke družstvo

Kysučania vedú spor o lesy. Združenie majiteľov lesov a pasienkov v Krásne nad Kysucou sa už dlhší čas domáha vrátenia asi 500 hektárov lesov, pasienkov a poľnohospodárskej pôdy. V 50. rokoch boli zoštátnené a od roku 1992 si ich v rámci reštitúcií žiada takmer 600 právoplatných majiteľov, ktorí sú členmi združenia.
Ide o 43 pozemkov, ktoré do roku 1996 vlastnilo tamojšie Jednotné roľnícke družstvo. "Záhadným spôsobom sa pozemky dostali do vlastníctva tunajšieho súkromného Poľnohospodárskeho podielnického družstva. Jeho vedenie protiprávne predalo pozemky viacerým súkromným osobám, medzi ktorými je aj podnikateľ a predseda Hnutia za demokraciu Jozef Grapa," hovorí Peter Gašperák, člen vedenia združenia majiteľov lesov.

Podivné konanie družstva
Vedenie podielnického družstva na začiatku súhlasilo s reštitúciou a pozemky začalo vracať združeniu, tak ako rozhodol Obvodný pozemkový úrad v Čadci. Keď sa prišlo na odpredané pozemky tretím osobám, vedenie družstva z doteraz nezistených dôvodov podalo sériu odvolaní na Krajský súd v Žiline.
Spochybnilo tak reštitučné nároky pôvodných majiteľov pozemkov, bývalého urbariátu aj terajšieho Združenia majiteľov lesov a pasienkov v Krásne nad Kysucou. Dostalo sa to až na Najvyšší súd, ktorý zrušil rozsudky krajského súdu a vec vrátil na opätovné konanie Obvodnému pozemkovému úradu v Čadci.
"Sme v práve aj napriek obštrukciám súčasných majiteľov pozemkov. Veríme, že ich dostaneme a chceme ich využiť na poľnohospodársku a lesnícku činnosť," dodáva predseda združenia Milan Stehel. "Som poškodený, je to krivda, ktorá sa musí napraviť," hovorí Ján Šustek, jeden z právoplatných majiteľov pozemkov. S jeho názorom súhlasí ďalší majiteľ Ján Švábik.

Súčasní majitelia pozemkov sa bránia
Podnikateľ a predseda mimoparlamentnej strany Jozef Grapa tvrdí, že viac ako dva hektáre ornej pôdy kúpil od družstva v polovici 90. rokov. "Blízko pozemkov má pôdu moja sestra, a preto som sa rozhodol pre takéto riešenie. Som rozhodnutý pozemky predať, buď družstvu alebo združeniu, za primeranú cenu," tvrdí Grapa.
Podnikateľ a politik Grapa chce za pozemky peniaze, za ktoré pôdu kúpil a ktoré do nej investoval. Dovedna to odhaduje asi na 60-tisíc korún. Podľa Gašperáka zo združenia majiteľov lesov sa podľa reštitučných zákonov musia pozemky vrátiť pôvodným majiteľom bez náhrady.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 19:37